Clubfiche

Waasland-Beveren
Stadionplein 1
9120 Beveren

Algemeen

Naam:
Waasland-Beveren

Oprichting:
2010

Stamnummer:
4068

Kleuren:
blauw & geel

Stadion:
Freethielstadion

Voorzitter:
Dirk Huyck

Stadion

Totale capaciteit:
8190

Overdekte zitplaatsen:
3515

Overdekte staanplaatsen:
3000

Business seats:
1166

Binnenseats (Themacafé):
211

Skyboxen:
14

Eretribune seats:
240

Geschiedenis van
KV Red Star Waasland

 1. Onder impuls van huidig erevoorzitter Robert Waterschoot wordt in de wijk ’t Ster nabij Haasdonk een liefhebbersploeg opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog wordt toegetreden tot de Belgische Voetbalbond onder de naam 'FC Red Star Haasdonk' met het aansluitingsnummer 4068.

 2. De club speelt voor het eerst in de hoogste provinciale reeks.

 3. Bij haar 25-jarig bestaan treedt de club opnieuw aan in eerste provinciale.

 4. Red Star Haasdonk verovert onder leiding van Theo Martens de kampioenstitel in derde provinciale E. Daarna volgt een periode van ups en downs. Het ontbreekt de club aan de nodige ambitie om een vaste waarde te worden op het hoogste provinciaal niveau.

 5. De ploeg behaalt de titel in vierde provinciale en begint aan een langzame opmars.

 6. In juni 1993 wordt Robert Waterschoot uitvoerig gevierd voor zijn 50-jarig voorzitterschap. Melchior Roosens neemt de fakkel over.

 7. Red Star wordt kampioen in tweede provinciale. Na een goed eerste seizoen moet Red Star enkele seizoenen vechten tegen de degradatie.

 8. De club behaalt de titel in eerste provinciale en promoveert voor het eerst in haar bestaan naar de nationale reeksen. In het eerste seizoen in vierde nationale behaalt Red Star meteen de titel en stoot het zo al na één jaar meteen door naar derde klasse.

 9. Deze sportieve successen vertalen zich ook in een enorme toename van jeugdspelers, met als gevolg dat de accommodatie in het Robert Waterschootstadion ontoereikend wordt. De club verhuist naar het stedelijke stadion Puyenbeke te Sint-Niklaas. Bij deze verhuis wordt de naam van de club gewijzigd in 'KV Red Star Waasland'.

 10. Aan het succesverhaal komt voorlopig nog geen einde, want op het einde van het seizoen verovert Red Star de kampioenstitel in derde nationale en geeft het zo aan de stad Sint-Niklaas het tweedeklassevoetbal van weleer terug. In datzelfde seizoen doen Dolf de Waaslandwolf en het clublied hun intrede dankzij de vernieuwde pr-cel.

 11. Nadat de term ‘fusie’ een paar jaar in het Waasland weergalmde, wordt het in 2008 duidelijk dat een Wase fusie (Lokeren, Sint-Niklaas en Beveren) niet tot de realiteit behoort. Daarom besluit het bestuur van Red Star een nieuw elan aan de club te geven met als doelstelling een ‘topspeler’ in tweede nationale te worden in een gemoderniseerd Puyenbekestadion.

 12. Nadat het clubbestuur van Red Star Waasland inziet dat het na zes succesrijke jaren de ambitie om met deze club op deze locatie ooit naar eerste nationale te promoveren mag opbergen, knoopt men de gesprekken aan met de gemeente Beveren voor een fusie met KSK Beveren.

Geschiedenis
van KSK Beveren

 1. In Beveren wordt onder de naam 'Voetbalclub Sportkring Beveren' een nieuwe club opgericht.

 2. De club sluit zich officieel aan bij de Belgische Voetbalbond onder de naam ‘Sportkring Beveren-Waas’. De club krijgt stamnummer 2300 toegekend. Na amper 14 seizoenen beukt deze club de deur naar het nationaal voetbal open.

 3. Het voetbalstadion wordt officieel ingehuldigd.

 4. De glorietijd begint met promotie naar tweede klasse. Trainer Guy Thys werd aangenomen als trainer en onder zijn leiding speelt de ploeg al meteen kampioen.

 5. Beveren promoveert voor het eerst in zijn bestaan naar eerste klasse. De club zou zich er de volgende jaren handhaven. Tijdens de zomer van dit jaar wordt het eerste gedeelte van de nieuwe tribune gebouwd met 2850 zitplaatsen, kleedkamers, vergaderzaal en perstribune en verrijst er een open staantribune aan de Klapperstraat.

 6. Voor de eerste keer in de geschiedenis wint de club de finale van de Beker van België. Geel-blauw verkort zijn naam tot Sportkring Beveren. In 1978 ontvangt Jean-Marie Pfaff de Gouden Schoen.

 7. Beveren behaalt zijn grootste succes tot dan toe in de competitie: de club wordt landskampioen. Ook het daaropvolgende Europese seizoen is een succes. Beveren schakelt Inter Milaan uit in de kwartfinale van Europacup II, maar verliest in de halve finale van FC Barcelona. Jean Janssens wordt in 1979 verkozen tot beste speler van het jaar en mag de Gouden Schoen ontvangen.

 8. Beveren wint voor de tweede maal de Beker van België!

 9. Bij het 50-jarige bestaan krijgt de club de Koninklijke titel en heet zo voortaan Koninklijke Sportkring Beveren. KSK Beveren wordt voor de tweede maal landskampioen.

 10. De Fransman Jean-Marc Guillou wordt technisch directeur. De sportieve resultaten herleven dankzij de vele Ivoriaanse spelers uit de voetbalacademie van Guillou en de samenwerking met Arsenal.

 11. Na lange tijd is er weer Europees voetbal te zien op de Freethiel. Beveren weet zich te plaatsen voor de poules van de UEFA-beker.

 12. KSK Beveren viert zijn 75-jarig bestaan. Om commerciële en sportieve redenen beslist men over te gaan tot een fusie met Red Star Waasland.

Geschiedenis
van Waasland-Beveren

Met de oprichting van Waasland-Beveren in mei 2010 werd het startschot gegeven van een nieuw project binnen het Wase voetballandschap. Iedereen die echt met het voetbal in het Waasland begaan is, beseft dat er aan schaalvergroting dient gedaan te worden.

Met respect voor ieders identiteit en verder bouwend op de sterktes van beide clubs, werd geijverd om deze nieuwe voetbalvereniging verder te professionaliseren om zo terug de stap naar de hoogste afdeling van het Belgische voetbal te kunnen maken. Naast deze eerste doelstelling is de toekomst van de voetballende jeugd in het Waasland een topprioriteit. Waasland-Beveren wil aanknopen met het verleden en opnieuw jeugdige talenten opsporen en opleiden tot volwaardige topspelers, zonder hierdoor het aspect van ‘sport enkel als vrijetijdsbesteding’ uit het oog te verliezen.

De thuishaven van dit ambitieuze project is de Freethiel, het prachtig vernieuwde stadion in Beveren. Samen met het Puyenbekestadion te Sint-Niklaas beschikt de fusieclub hiermee over een infrastructuur waar velen jaloers op zijn.

 1. In het eerste seizoen van de fusieploeg gaat het sportief erg goed. Ze wordt eerste periodekampioen in tweede klasse en verzekert zich zo van de einderonde. Deze eindronde wordt een thriller. Bergen en Waasland-Beveren eindigden samen op de eerste plaats zodat een testmatch moest uitmaken wie naar eerste klasse mocht promoveren. Helaas wordt de match in de laatste minuten verloren.

 2. Na de knappe vierde plaats van vorig seizoen en de net niet perfecte eindronde zijn vele ogen gericht op Waasland-Beveren. Dit seizoen blijkt dat het vorige geen toevalstreffer was.

  Op 20 mei 2012 is de grote dag is aangebroken: Waasland-Beveren verzekert zich van de winst in de eindronde. W-B, gesteund door meer dan 3.000 supporters, speelt met 1-1 gelijk bij KV Oostende, terwijl Westerlo en Eupen ook gelijk speelden. Na het verlossende laatste fluitsignaal barste een groots feest los. Het veld wordt bestormd, de spelers letterlijk op handen gedragen. Later zet het feest zich verder op de markt in Beveren waar spelers en staf gehuldigd worden. Het bier is gratis en de opkomst enorm. Een grootse feestnacht wordt ingezet. Volgend seizoen speelt er weer een eersteklasser op de Freethiel.

 3. Het behoud verzekeren is de eerste doelstelling voor Waasland-Beveren. Hiervoor heeft de club verschillende spelers aangetrokken met ervaring op het hoogste niveau, zoals Bas Sibum, Colin Coosemans, Karim Belhocine en Siebe Blondelle. Maar ook spelers als Kristof Snelders, Kristof Lardenoit en Jurgen Cavens kennen het klappen van de zweep in de Jupiler Pro League. Hun taak bestaat erin om rust in de ploeg te brengen en onervaren spelers te begeleiden. W-B redt zich door twee speeldagen voor het einde met 0-0 gelijk te spelen tegen Sporting Lokeren en beëindigt het seizoen uiteindelijk met 30 punten als dertiende.

 4. Omdat Waasland-Beveren in zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League genoodzaakt was met veel eenjarige contracten te werken, ziet de kern voor het tweede seizoen in eerste klasse er grotendeels anders uit. W-B kent een moeilijk seizoen, maar weet zich na een trainerswissel en een spectaculaire eindsprint in de reguliere competitie op de laatste speeldag toch te verzekeren van het behoud en deelname aan Play-Off II.

 5. Waasland-Beveren komt naar buiten met een nieuwe, uniforme huisstijl die de professionalisering van de club moet benadrukken. Naast o.a. alle drukwerken, website en mascotte wordt ook een gloednieuw clublogo gepresenteerd en de nieuwe slogan ‘Verenigd in traditie’.

 6. W-B ziet in het tussenseizoen enkele sterkhouders vertrekken en wordt door de media getipt als degradatiekandidaat. Onder trainer Ronny Van Geneugden en later Guido Brepoels slaagt W-B erin om het behoud te verzekeren, al is het op de valreep.

 7. Een nieuwe technische staf, een grotendeels vernieuwde spelersgroep, een vernieuwde directie,... Er waait duidelijk een nieuwe wind op de Freethiel. De club werkt hard aan een verdere professionalisering en wil zowel sportief als extrasportief stappen zetten. Benieuwd wat de toekomst brengt!
  Op 12 januari 2016 geeft voorzitter Jozef Van Remoortel de fakkel door aan Dirk Huyck, die tot dan ondervoorzitter was.