Wedstrijdverslag | za 28-07-2012

Club Brugge vs Waasland-Beveren

Een moedig Waasland-Beveren heeft vanavond waardig verloren tegen titelkandidaat van het seizoen 2012-2013 Club Brugge. Het werd 3-1. Met een moeilijk start in de eerste helft maakte WB veel goed na de rust. Een bemoedigende 3-1 als eindresultaat doet ons uitkijken naar de eerste thuiswedstrijd tegen KV Mechelen.
De allereerste partij in de Jupiler Pro League van WB vond plaats onder toeziend oog van zo’n 23 000 supporters. Waasland-Beveren moest na vijf min al direct een goal slikken. Een penalty van Refaelov werd omgezet naar de 1-0. In de eerste helft was het vooral Brugge die controle over de wedstrijd had. Met een mooie redding van onze keeper Clepkens kon een doorgebroken Meunier niet scoren. Daarna kon Refaelov nog eens schieten, maar de bal belandde net naast doel. In de 30ste minuut lukt het dan toch opnieuw voor Refaelov. Hij laat Clepkens kansloos en schiet mooi links in doel de 2-0 binnen. En Brugge raasde verder. Een vrije trap, genomen door Vazquez, kon door Kassim nog net geblokt worden. De 3-0 viel uiteindelijk toch toen Clepkens het schot van Meunier niet uit doel kon houden. Toch maakte WB in de laatste minuten voor de rust nog de 3-1. Een voorzet van op de flank werd eerst nog door Dugary gemist maar Da Silva kon in de herneming door de benen van Kujovic de bal in doel trappen.

 

In de rust werden Cavens en Belhocine vervangen door Seoudi en Farssi. Met nog maar enkele minuten gespeeld maakt Club Brugge bijna een vierde goal. Een vrije trap recht op doel, maar Clepkens redde mooi. De terugkomende bal kwam in de voeten van Figueras, maar die trapte op de paal. Waasland-Beveren komt in die tweede helft beter voor de dag en begint meer en meer te dreigen. Een goede kans kwam er voor Dugary die voor doel kan komen, past naar Da Silva, maar deze laatste kopte net over. In de volgende fase kan WB weer voor doel komen met Seoudi , maar die kopt op de keeper. De mooiste kans van de wedstrijd kwam via Dugary die alleen voor doel kan komen, maar recht op Kujovic trapt. De talrijk opgekomen supporters voelen dat Waasland-Beveren meer in wedstrijd komt en laten van zich horen.  Dat inspireert een sterk spelende Bas Sibum die na een mooie actie hard op doel trapt en Kujovic tot een knappe reflex dwingt. Een daarna schreeuwt Waasland-Beveren om een penalty wanneer Dugary overduidelijk in de rug geduwd wordt, maar de scheids laat verder spelen. De laatste kans van de partij was voor Brugge. Het schot van de ingevallen Tchité wordt door Dugary afgeblokt.

 

In de eerste helft was Club Brugge duidelijk de betere ploeg, maar na de rust toonde Waasland-Beveren dat het niet van plan is zich dit seizoen zomaar gewonnen te geven. Deze match met twee gezichten toont aan dat er nog enkele posities onderbemand zijn, maar geeft tegelijkertijd hoop voor de volgende maanden. Met de steun van onze fantastische supporters bekampen we volgende week in het eigen Freethiel-stadion KV Mechelen, dat vandaag met 4-2 won van die andere nieuwkomer Charleroi.

Voorbeschouwing_

Zaterdag neemt Waasland-Beveren het op tegen Club Brugge. Voor Waasland-Beveren wordt deze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen meteen een zware dobber. Niet alleen omdat we in het verleden het altijd erg moeilijk hadden op Olympia en Jan Breydel. Maar ook en vooral omdat Club Brugge zich de afgelopen weken fel geroerd heeft op de transfermarkt en op dit moment een van de (misschien wel dé) titelkandidaten voor het nieuwe seizoen is. Bovendien zit Waasland-Beveren nog met heel wat vraagtekens na enkele mindere oefenwedstrijden tegen Zulte-Waregem, Hamme en Sint-Truiden. Ook het ontbreken van een diepe spits zal zaterdag niet in ons voordeel spelen. Maar gelukkig zijn er nog enkele voetbalclichés als ‘elke match moet gespeeld worden’ en ‘de bal is rond’ om ons aan op te trekken en zaterdag vol goede moed naar Jan Breydel te trekken.

Voor Club Brugge is het dit jaar menens: De West-Vlamingen willen dit seizoen nog eens kampioen spelen. Hiervoor hebben ze heel wat getalenteerde spelers aangetrokken. Bekendste onder hen zijn Tchité (komt over van Standard) en Jorgenson (komt over van Gent). Met Georges Leekens haalden ze bij de Rode Duivels een ervaren en ambitieuze trainer weg die de ambities bij Club moet trachten om te zetten in resultaten. De voorbereiding van blauw-zwart begon goed, maar de laatste oefenwedstrijden tonen aan dat het elftal nog niet volledig op punt staat. Opvallend was de 1-5 nederlaag tegen Getafe en het 1-1 gelijkspel tegen tweedeklasser Heist. Een van de oorzaken kan gezocht worden in het ontbreken van enkele basisspelers die er mogelijk ook tegen Waasland-Beveren door blessures en schorsingen niet zullen bij zijn. Denken we maar aan Stenman, Jorgenson, Trickovski en Zimling. Ook Blondel is geschorst. Of Carl Hoefkens er zaterdag zal bij zijn hangt af van de uitspraak van de evocatiecommissie die moet oordelen over zijn niet bestrafte tackle van eind vorig seizoen. Ook Tchité zou volgens sommige bronnen onzeker zijn voor de wedstrijd van zaterdag. Maar zelfs dan nog heeft Leekens genoeg alternatieven om een meer dan volwaardig team op de mat te brengen. Met Jorgacevic hebben ze in doel een sterke keeper staan die de verdediging met Donk, Larsen, Hoefkens (?) en Figueras moet zien te sturen. Ook in de volgende linies zien we met Vadiz, Zimling, Vazques, Rafaelov en Meunier heel wat talent rondlopen. Diep in de punt kan Leekens nog kiezen tussen (ondermeer) Akpala, Bacca, Tchité (?) en Vleminckx. Onnodig om nog maar eens te benadrukken dat we het zaterdag opnemen tegen een regelrechte titelkandidaat.

Dat Waasland-Beveren geen titelkandidaat is, is duidelijk. Het behoud verzekeren is de eerste doelstelling. Hiervoor heeft de club verschillende spelers aangetrokken met ervaring op het hoogste niveau. Nieuwkomers Sibum, Farssi, Coosemans, Blondelle, Dugary en Belhocine zullen geen schrik hebben om het zaterdag op te nemen tegen Club Brugge. Cruz – onze andere ervaren nieuwkomer – zal er zaterdag door een blessure aan de knie niet bij zijn. Maar ook Snelders, Lardenoit en Cavens hebben ervaring met dit soort van wedstrijden. Hun taak bestaat er in om rust in de ploeg te brengen en onervaren spelers beter te doen spelen. Het grootste probleem voor Waasland-Beveren zaterdag zal waarschijnlijk vooraan te vinden zijn. Op dit moment hebben we nog niet de echte diepe spits aangetrokken waar iedereen op zit te wachten. Het zal dus – op z’n Spaans – uit de achterhoede moeten komen. Snelders, Cavens en Seoudi hebben vorig jaar genoeg bewezen dat ze het doel weten staan, dus laat ons hopen dat het ook zaterdag lukt. Het wordt ook uitkijken naar wie er bij Waasland-Beveren onder de lat zal staan. Wordt het Clepkens die de voorbije twee seizoenen de onbetwiste titularis was? Of wordt het Coosemans die als huurling vanuit Club Brugge gebrand zal zijn om zaterdag een topprestatie neer te zetten?

Wij kijken er alvast naar uit om zaterdag af te reizen naar Brugge om onze jongens aan te moedigen in hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Ook al is het met een bang hartje. Maar wie weet zorgen we meteen voor dé stunt van de eerste speeldag. Want elke voetballer weet: ‘elke wedstrijd moet gespeeld worden’.