Wedstrijdverslag | za 25-08-2012

KV Kortrijk vs Waasland-Beveren

Waasland-Beveren, met nieuwkomers Ghish en Lepoint vanaf de aftrap in de basis, trok met veel goede moed naar het Guldesporenstadion. Ook da Silva werd voor zijn goede invalbeurten van afgelopen weken beloond met een basisplaats. Maar het was de thuisploeg die het eerste half uur voor zijn rekening nam. De wedstrijd begon met kleine kansjes voor Kortrijk via Nfor en Kamghain, even wel zonder gevaar. De eerste echt grote kans voor de thuisploeg kwam er via També die de bal op het hoofd van Zukanovic schilderde, maar deze laatste kopte net over doel. Maar het was uitstel van executie. Op een corner aarzelfde zowel Clepkens als de verdediging en kon Mitrovic vrij inkoppen. En Kortrijk bleef komen. Opnieuw op corner kon ditmaal Pavlovic vrijwel op dezelfde manier als Mitrovic de bal in doel koppen. Op twee minuten tijd stonden we dus 2-0 in het krijt. Maar wie dacht dat Waasland-Beveren uitgeteld was, had het bij het verkeerde eind. Die achterstand leek plots het sein om een tandje bij te steken en volop voor de aansluitingstreffer te gaan. In het laatste kwartier van de eerste helft begon Waasland-Beveren dan ook aardig te combineren en dat resulteerde in enkele kansen voor onder meer Farssi en Da Silva. Deze laatste trapte een hoekschop rechtstreeks op doel en doelman Keet had alle moeite van de wereld om de bal nog over doel te tikken.

 

Na de rust ging Waasland-Beveren verder op het elan van het laatste kwartier van eerste helft. Het speelde bij momenten Kortrijk helemaal weg. Vooral ook de inbreng van een sterke Ghadir zorgde ervoor dat er vooraan twee afspeelpunten waren en dus ook het middenveld makkelijker kon meeschuiven. De eerste grote kans kwam er dan ook snel. Da Silva trapte een bal hard op doel, maar die werd uit doel geranseld. Niet door doelman Keet weliswaar, wel door Zukanovic. Op de beelden is het duidelijk te zien dat deze het schot van Da Silva met de hand uit doel klopt. Dit had rood en penalty moeten zijn! Na de niet gefloten strafschoppen op Brugge en Standard en vorige week tegen Genk kregen we opnieuw geen kans om van op de elfmeter te scoren. De aansluitingstreffer kwam er dan toch. Lepoint bracht de bal mooi bij Da Silva (moet het nog gezegd worden dat deze opnieuw een erg sterke match speelde?) die Keet kon verslaan. Ondertussen waren ook onze supporters aan een geweldige wedstrijd bezig. Ze stuwden onze ploeg naar voren en dat resulteerde in opnieuw een kans. En wat voor 1! Ghadir kopte de bal in doel, maar deze goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Ook nu weer durven we op basis van de televisiebeelden zwaar twijfelen aan deze beslissing. Even later opnieuw een heet standje toen doelman Keet een schot niet goed kon klemmen en de bal over zich liet springen, gelukkig voor hem net over in plaats van onder de daklat. Het geluk stond gisteren helemaal niet aan onze zijde. Ondertussen had ook onze nieuwkomer Lepoint al het veld moeten verlaten met een tweede gele kaart. Opnieuw onterecht als je het ons vraagt. Zijn eerste gele kaart kreeg hij na een omhaal in de grote backlijn. De Kortrijkse verdediger kopte laag waardoor er een contact was. Maar het was helemaal niet de bedoeling van Lepoint om de verdediger te raken, hij wilde gewoon op doel trappen. Als dit al niet meer mag, moet elke omhaal bestraft worden, want er kan altijd iemand in je rug naar de bal proberen koppen. De tweede gele was misschien nog meer ten onrechte. Eerst werd een (zware!) fout op Da Silva niet bestraft en in diezelfde actie probeert Lepoint de bal te ontfutselen, zonder te tacklen. Blijkbaar was dit voldoende voor een tweede gele kaart. Dat Mitrovic even voor tijd ook een overbodige tweede gele kaart kreeg, is slechts voor de statistieken, want even later klonk het fluitsignaal.

Voorbeschouwing_

Zaterdagavond gaan we voor de vierde wedstrijd op bezoek bij KV Kortrijk. In het Guldensporenstadion proberen we onze eerste driepunter binnen te halen.

Kortrijk lijkt ondertussen een vaste waarde in de hoogste klasse, maar speelde eigenlijk nog niet zo heel lang geleden zelfs nog in derde klasse. In 1999 degradeerde de club naar tweede klasse en het jaar erop zelfs naar derde. De club ging dat jaar ook failliet en zou dus eigenlijk naar vierde moeten gezakt zijn, maar omdat ze dat jaar de eindronde tegen de vierdeklassers wonnen, promoveerden ze op hetzelfde moment en konden ze dus in derde blijven voetballen. In 2004 stegen ze via de eindronde in derde naar tweede klasse en in 2008 speelden ze daarin kampioen. En zo speelt Kortrijk dus het vijfde jaar in de hoogste reeks. En dat doen ze over het algemeen goed. In het tweede seizoen behaalden ze onder trainer George Leekens zelfs de vijfde plaats. En ook vorig jaar wisten ze PO1 te bereiken. Ze eindigden daarin op een zesde plaats. Een ander hoogtepunt voor de West-Vlamingen was de bekerfinale van enkele maanden geleden. In die finale verloren ze met 0-1 van Lokeren. Trainer bij Kortrijk is Hein Vanhaezebrouck. Die bracht de club van tweede naar eerste en kwam na een uitstapje naar Racing twee seizoenen geleden opnieuw naar Kortrijk. Met het gekende succes als gevolg.

Dit seizoen kende Kortrijk een knappe start. Het behaalde een verdiend punt op de openingsspeeldag thuis tegen landskampioen Anderlecht en won de week daarop met 1-2 op het veld van Cercle. De volgende twee wedstrijden werden echter verloren, eerst thuis tegen Charleroi en vorige week met 2-0 op het veld van Zulte-Waregem. Kortrijk zal dus opnieuw willen aansluiten bij de subtop in het klassement en de drie punten in eigen huis willen houden.

In doel herkennen we Darren Keet. In de verdediging kan Kortrijk onder meer rekenen op Brecht Capon, Landry Mulemo en Ervin Zukanovic (die het doelpunt tegen Anderlecht maakte). In het middenveld zorgen Gertjan Demets, Brecht Dejaegere (de revelatie van vorig seizoen), Thomas Matton en Mustapha Oussalah voor de aansluiting tussen verdediging en aanval. Vooraan zal waarschijnlijk Ernest Nfor als enige in de spits staan.

Bij Waasland-Beveren zien we misschien nieuwkomers Gal Shish en Christophe Lepoint al op het veld verschijnen. Zij zitten alvast in de kern. Voor Steven Cohen komt deze wedstrijd nog te vroeg. Onze club doet er ondertussen ook alles aan om onze laatste nieuwkomer Mohammad Ghadir speelgerechtigd te krijgen, maar daarover is nog geen zekerheid.

De laatste wedstrijd waarin Kortrijk en Beveren een eersteklassewedstrijd beslechtten, was die uit maart 1999. Kortrijk won toen met 1-0 na een doelpunt van Andrei Demkine. Beveren speelde toen met onder andere Ricardo Bonetto, Arben Nuhiji, de betreurde Jimmy Smet, Lambert Smid en Michal Zewlakow. In januari 2008 speelden beide clubs in tweede klasse tegen elkaar in het Guldensporenstadion. Toen won opnieuw Kortrijk met zware 3-0 cijfers. Hopelijk wordt het zaterdag beter.