Wedstrijdverslag | zo 24-08-2014

RSC Anderlecht – Waasland-Beveren

Waasland-Beveren heeft het Astridpark verlaten zonder punten. Het verloor op het veld bij landskampioen Anderlecht met het kleinste verschil: 1-0. Nathan Kabasele was de boosdoener van dienst, hij trof kort na de pauze raak voor paars-wit.

Geen Aboubakar Oumarou voor de wedstrijd bij Anderlecht. De Kameroener geraakte niet speelklaar. Hij werd in de spits vervangen door Ante Vukusic, die zo meteen in de basis mocht debuteren. Ook Milos Maric werd bedacht met een bassistek na diens sterke invalbeurt tegen Charleroi. Mijusko Bojovic was opnieuw rechtsachter.

Na een studieronde van een kwartiertje, waarin Waasland-Beveren aardig meevoetbalde, was de eerste kans voor David Hubert. Een vrije trap belandde bij de middenvelder, die in één tijd naast het doel van Silvio Proto schoot. Bij Anderlecht stond debutant Steven Defour tussen de lijnen. Halfweg de eerste periode mikte hij een vrijschop naast, het eerste vermeldenswaardige wapenfeit van paars-wit. Er volgden nog kansjes via Chancel Mbemba en Nathan Kabasele, maar W-B hield al bij al makkelijk stand. Kort voor de pauze probeerde Dennis Praet het met een schuiver, Colin Coosemans ging goed plat. Beide teams gingen zo doelpuntenloos de pauze in.

Anderlecht kwam in de tweede periode een pak gevaarlijker voor de dag. Alexandar Mitrovic waarschuwde geel-blauw eerst nog met twee kopballetjes en meteen daarop devieerde hij de bal van kortbij over de dwarsligger. Een doelpunt hing in de lucht en viel uiteindelijk ook op hoekschop. Het was Nathan Kabasele die het leer van in doel kon duwen: 1-0. W-B reageerde via Ante Vukusic, die een prima schot in huis had. De reflex van Proto mocht er ook wezen.

De bezoekers zochten in de slotfase de kooi van de Anderlecht-goalie op, voetbalden bij momenten ook aardig tot aan de gevarenzone, waar het vaak een verhaal van ‘net niet’ was. Paars-wit loerde op de counter: Matias Suarez en de ingevallen Gohi Bi Cyriac konden hun schot niet kadreren. David Destorme kon dat diep in het slot wel, Proto werkte nog net in hoekschop. Zo miste W-B in extremis nog de kans om met een punt huiswaarts te keren. Eindstand: 1-0. Komend weekend komt Lierse SK op bezoek in de Freethiel.

 

RSC Anderlecht: Proto; N’Sakala, Mbemba, Nuytinck, Deschacht; Kabasele (68’ Acheampong), Defour (79’ Dendoncker), Tielemans, Praet; Suarez (83’ Cyriac), Mitrovic

Waasland-Beveren: Coosemans; Bojovic (68’ Vermeulen), Robson, Corstjens, Addy; Destorme, Hubert, Maric; Henkens (85′ Deflem), Vukusic (73’ Emond), Ibou

Doelpunten: 55’ Kabasele 1-0

Gele kaarten: 20’ Robson, 43’ Nuytinck, 72’ Mitrovic, 89’ Vermeulen

Scheidsrechter: Christof Dierick

Voorbeschouwing_

Voor de vijfde wedstrijd van het seizoen trekt Waasland-Beveren naar het Constant Van den Stockstadion van RSC Anderlecht. De wedstrijd wordt gespeeld op zondag 24 augustus met aftrap om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Christof Dierick.

Vorig seizoen konden onze Leeuwen geen punten pakken tegen de landskampioen, op de Freethiel wonnen de Brusselaars met 0-3 en in het Astridpark werd W-B met een 2-0-nederlaag huiswaarts gestuurd. Anderlecht verloor op speeldag 4 van de huidige jaargang zijn eerste punten van het seizoen. In het Kuipje kwam paars-wit niet verder dan een 2-2 gelijkspel. W-B speelde de voorbije weken 2 keer gelijk, 2 keer ook kwam geel-blauw terug van een achterstand. “De laatste weken hebben we onze mentale weerbaarheid getoond”, verduidelijkt trainer Ronny Van Geneugden. “Het geloof in eigen kunnen is ook sterk aanwezig in de kleedkamer.”

“Die mentale sterkte heeft zich nog niet vertaald in het klassement. Maar wij moeten niet panikeren en hard blijven werken. De punten kunnen dan niet uitblijven.” Voor de wedstrijd bij Anderlecht wil Van Geneugden zich vooral spiegelen aan de tweede helft in Charleroi. “We moeten die ingeslagen weg van het wedstrijdslot tegen Charleroi vervolgen, met een positief gevoel, met drang naar voren, met af en toe ook voetballend mooie dingen. We zetten er verlies om in puntengewin en toonden onze mentale weerbaarheid. We moeten tegen Anderlecht voortgaan op dat elan, vrank en vrij voetballen en onszelf niet ingraven”, aldus de hoofdtrainer.

Geen geschorsten bij Waasland-Beveren. Van Geneugden kan wel nog geen beroep doen op Cédric D’Ulivo. Aboubakar Oumarou is twijfelachtig. Ante Vukusic is speelgerechtigd en behoort voor het eerst tot de wedstrijdselectie.

De geselecteerde spelers (in numerieke volgorde): Rogiest, Corstjens, Cale, Robson, Bojovic, Hubert, Addy, Henkens, Vukusic, Maric, Ibou, Oumarou (?), Emond, Destorme, Steppe, Blondelle, Vermeulen, Kyeremeh, Coosemans, Luyckx en Deflem.