Wedstrijdverslag | zo 09-11-2014

Sporting Lokeren – Waasland-Beveren

Waasland-Beveren heeft zondagavond een 3-0-nederlaag geleden in de streekderby tegen Sporting Lokeren. De thuisploeg besliste op het uur de wedstrijd met twee treffers in evenveel minuten. W-B kon daar te weinig tegenover plaatsen, al had het ook wel een strafschop kunnen krijgen.

Ronny Van Geneugden liet voor de streekderby met Sporting Lokeren dezelfde elf spelers opdraven die ook tegen KV Oostende op de mat verschenen. Milos Maric geraakte niet tijdig hersteld van zijn hamstringblessure voor de confrontatie met zijn ex-team. Wouter Corstjens werd wel wedstrijdfit bevonden en behoorde weer tot de selectie.

Sporting Lokeren eiste de bal op in de openingsfase. Kansen bleven evenwel uit want Waasland-Beveren hield alles goed gesloten achterin. De thuisploeg was wel al vroeg gevaarlijk met een vrije trap van Ayanda Patosi die met het hoofd werd verlengd door Sergio Dutra. Colin Coosemans was bij de pinken en voorkwam een vroege tegentreffer. Waasland-Beveren groeide in de wedstrijd maar kwam zelf ook niet verder dan enkele halve kansjes. Halfweg de eerste periode werd de eerste echte doelkans voor de thuisploeg meteen omgezet in een doelpunt. Sergio Dutra glipte door de buitenspelval en bediende Ayanda Patosi, die niet meer kon missen: 1-0.

Het gaf de zwarthemden duidelijk een boost, want de beste kansen waren daarna voor Lokeren. Onder meer Hans Vanaken, Dutra en de ingevallen Evariste Ngolok kregen het leer niet voorbij Coosemans. W-B plaatste daar een kopbal van Renaud Emond tegenover op een prima voorzet van David Addy. In de slotminuut was er nog een penaltygeval met Amido Baldé. Die leek weg te glijden, de herhaling was echter duidelijk: het steunbeen van de spits werd onderuit gemaaid door Alexander Scholz. Scheidsrechter Johan Verbist liet begaan; zo stond het halfweg 1-0.

Kort na de pauze opnieuw een strafschopgevalletje: Robin Henkens ging plat op de buik aan het penaltypunt na contact met een tegenstrever. Opnieuw ging Verbist er niet op in. W-B zorgde na de koffie voor meer dreiging, maar doelpogingen bij elkaar voetballen lukte maar moeizaam. Op het uur werden twee foutjes bij geel-blauw genadeloos afgestraft door de thuisploeg. Eerst schoof Nill De Pauw het leer oog in oog met Coosemans in het hoekje. Seconden later besliste Sergio Dutra de wedstrijd met een derde Lokerse treffer.

Van Geneugden greep in met een dubbele wissel: Ante Vukusic en David Destorme kwamen Siebe Blondelle en Henkens aflossen. Het leverde nog enkele kansen op voor W-B: Ibou Sawaneh met het voorbereidende werk, Vukusic met het schot in de korte hoek dat in hoekschop eindigde. Ook Jorn Vermeulen mocht het nog eens proberen. Zijn pegel vanuit zeer scherpe hoek werd gepareerd door Copa. Lokeren hoefde duidelijk niet meer en hield het op counteren, de wedstrijd was immers al beslist. Het bleef ook 3-0 in het Daknamstadion. W-B heeft nu twee weken om zich voor te bereiden op de eerste wedstrijd van de terugronde, op verplaatsing bij Club Brugge.

 

Sporting Lokeren: Copa; Galitsios, Marit, Scholz, Odoi; Persoons, Vanaken, De Pauw (78′ Remacle); Leye (30′ Ngolok), Dutra (73′ Abdurahimi), Patosi

Waasland-Beveren: Coosemans; Vermeulen, Robson, Sousa, Addy; Henkens (68′ Vukusic), Hubert, Blondelle (68′ Destorme), Ibou (88′ Rowell); Emond, Baldé

Doelpunten: 22′ Patosi 1-0, 59′ De Pauw 2-0, 60′ Dutra 3-0

Gele kaarten: 63′ Henkens, 74′ Maric

Scheidsrechter: Johan Verbist

Toeschouwers: 9.189

Voorbeschouwing_

Dit weekend staat de laatste speeldag van de heenronde in de Jupiler Pro League op de agenda. Voor deze wedstrijd trekken onze Leeuwen naar  het Lokerse Daknamstadion. Deze wedstrijd wordt op zondagavond afgewerkt. De aftrap wordt gegeven om 20.00 u. Scheidsrechter is Johan Verbist.

Het is de vijfde confrontatie tussen beide teams sinds de terugkeer van W-B in de hoogste voetbalklasse. In het seizoen 2012-2013 verliet geel-blauw Daknam met een 2-0-nederlaag. Het was de debuutwedstrijd van Colin Coosemans in het W-B-shirt, die sindsdien geen minuut meer miste in de reguliere competitie. De wedstrijd op de Freethiel eindigde dat jaar op een brilscore. Genoeg voor een feestavond, want de puntendeling betekende de definitieve redding voor W-B. Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd verloren met 0-2 terwijl de partij in Lokeren eindigde op een scoreloos gelijkspel. Ook in de Beker van België 2013-2014 troffen W-B en Lokeren elkaar. De cupmatch op de Freethiel eindigde op 1-3.

Sporting Lokeren is aan een sterk seizoen bezig. De zwarthemden staan op een voorlopige vierde plaats in de rangschikking, met 23 punten, op slechts vier stuks van leider Anderlecht. Vorig weekend behaalde Lokeren nog een gelijkspel op het veld van de landskampioen. Afgelopen donderdag trad Lokeren in de Europa League aan tegen Trabzonspor. Het werd 1-1 met een doelpunt van Ayanda Patosi.

Waasland-Beveren pakte vorig weekend na drie competitienederlagen nog eens de volle buit. KV Oostende werd opzij gezet (1-0), waardoor W-B weer enkele plaatsen kon klimmen in de stand. Het staat nu dertiende, maar alles ligt erg dicht bij mekaar. Voor deze Oost-Vlaamse derby hoeft Ronny Van Geneugden alvast geen rekening te houden met geschorste spelers. Milos Maric staat op één gele kaart van een speeldag schorsing, maar is tevens onzeker met een hamstringkwetsuur. Ook Wouter Corstjens is twijfelachtig. Cédric D’Ulivo, die de groepstrainingen net heeft hervat, geraakt niet speelklaar.

 

De technische staf gaf vrijdagmiddag de wedstrijdkern vrij voor het treffen met Lokeren. Volgende spelers (in numerieke volgorde) werden geselecteerd: Rogiest, Corstjens (?),Cale, Robson, Hubert, Addy, Henkens, Vukusic, Maric (?), Baldé, Ibou, Rowell, Emond, Destorme, Steppe, Blondelle, Vermeulen, Coosemans, Sousa, Luyckx en Deflem.