Wedstrijdverslag | zo 16-03-2014

Waasland-Beveren – Standard Luik

Waasland-Beveren heeft zich zondagavond verzekerd van een extra jaar eerste klasse. W-B speelde in een overvolle Freethiel met 1-1 gelijk tegen leider Standard Luik. Dalibor Veselinovic kopte in de eerste helft de thuisploeg op voorsprong, na de pauze bracht Laurent Ciman de stand in evenwicht. Waasland-Beveren beëindigt de reguliere competitie met 31 punten op een veertiende plaats. In Play-off II neemt W-B het straks op tegen KAA Gent, KV Oostende en SK Lierse.

De Freethiel zat voor de confrontatie met Standard Luik, dat als leider de reguliere competitie afsluit, afgeladen vol. Veel sfeer ook voor aanvang van de partij. Het happy hour en de dj-set aan het Themacafé brachten heel wat supporters op de been. De achterban was er klaar voor en had er duidelijk zin in.

Bob Peeters kon voor deze laatste wedstrijd van Waasland-Beveren in de reguliere competitie geen beroep doen op de geelgeschorste Bas Sibum. De Nederlander werd centraal op het middenveld vervangen door Milos Maric. Verder geen wijzigingen in het elftal van Peeters ten opzichte van de wedstrijd bij Sporting Lokeren. Voorin werd opnieuw gerekend op het aanvallersduo Veselinovic-Oumarou.

Waasland-Beveren nam een aardige start tegen de leider en zorgde voor de pauze voor het meeste gevaar. Op het kwartier werd een kopbal van Aboubakar Oumarou nog net van de lijn gekeerd. De bezoekers reageerden met een schot van Igor De Camargo dat maar net naast ging. Toen was het weer aan de thuisploeg, in twee minuten was W-B twee keer dicht bij de openingstreffer: eerst volleerde Robin Henkens een prima voorzet van Hrvoje Cale over het Standard-doel, meteen daarna verhinderde Eiji Kawashima met een beenveeg Oumarou het scoren.

Kort voor de pauze was het dan toch raak voor geel-blauw: een hoekschop van Henkens werd vakkundig in doel gekopt door Dalibor Veselinovic: 0-1! Standard reageerde nog via een versnelling en schot van topschutter Michy Batshuayi, maar W-B mocht met de voorsprong de pauze in.

Een ander spelbeeld in de tweede periode: Standard kwam furieus uit de kleedkamers en greep W-B meteen bij de keel. Colin Coosemans dook eerst nog attent in de voeten van Batshuayi en enkele minuten later kopte Maric een bal van de doellijn. Veselinovic kon op het uur een snelle tegenaanval net niet afronden: eerst trof hij Kawashima, de rebound kopte hij over. Aan de overkant viel het doelpunt dan toch. Laurent Ciman zag zijn afstandsschot nog even van richting veranderen en zo naast Coosemans in doel belanden: 1-1.

Met een gelijkspel zou W-B zich ook plaatsen voor Play-off II, maar de spanning was behoorlijk te snijden in de slotfase van de wedstrijd. Twee keer kon geel-blauw nog dreigen: Ivan Trickovski plaatste het leer naast de kooi van Kawashima en kort voor het eindsignaal mikte Milos Maric een vrijschop op de vuisten van de Japanse goalie. Het bleef 1-1 tot aan het laatste fluitsignaal, dat voor een spontane vreugde-uitbarsting zorgde bij supporters, spelers en staf.

Waasland-Beveren beëindigt de reguliere competitie op een veertiende stek en speelt dus volgend jaar ook zeker in de hoogste voetbalklasse. In Play-off II komt het straks uit tegen KAA Gent, KV Oostende en Lierse SK. Een zeer eervolle vermelding gaat uit naar alle supporters die zondag de Freethiel lieten vollopen en voor een topavond zorgden!

 

Waasland-Beveren: Coosemans; D’Ulivo, Belhocine (k), Gershon, Cale; Trickovski (93′ Bojovic), Maric, Blondelle, Henkens (78′ Maman); Oumarou, Veselinovic

Standard Luik: Kawashima; Opare (81′ Stam), Ciman, Arslanagic, Van Damme; Bulot (32′ De Sart), Carcela, Cissé, Mpoku; Batshuayi, De Camargo (72′ Mbombo)

Gele kaarten: 23′ Bulot, 60′ Henkens, 92′ Blondelle, 93′ Trickovski

Doelpunten: 38′ Veselinovic 1-0, 64′ Ciman 1-1

Toeschouwers: 8.128

Scheidsrechter: Sébastien Delferière

 

Tekst: Ward Callens – Foto: Geert Franquet & Jean Bonjean

Voorbeschouwing_

Zondag 16 maart om 18u00 is het zover: dan wordt de laatste speeldag van de reguliere competitie 2013/2014 op gang gefloten. Waasland-Beveren ontvangt Standard Luik in de eigen Freethiel. Het stadion zal afgeladen vol zitten voor deze belangrijke confrontatie, een historisch moment voor de club. Het is immers de eerste keer in het bestaan van Waasland-Beveren dat het Freethielstadion (nagenoeg) uitverkocht zal zijn. Scheidsrechter Sébastien Delferière moet het duel tussen W-B en de Rouches in goede banen leiden.

W-B is ondanks een knappe reeks in zijn afgelopen 11 duels na 29 speeldagen nog niet zeker van het behoud. Minstens een punt tegen de leider of puntenverlies van OH Leuven bij Bergen volstaat voor een verlengd verblijf in eerste klasse. Na het laatste fluitsignaal weet Waasland-Beveren dus of het binnen twee weken aan de bak mag in Play-off II of Play-off III.

Standard Luik staat sinds speeldag 1 onafgebroken op de eerste plaats in het klassement en verzamelde reeds 66 punten. De Luikenaars doen daarmee 6 punten beter dan eerste achtervolger Club Brugge. Rood-wit vangt straks dus in elk geval Play-off I aan als leider. Met Michy Batshuayi beschikken ze daarnaast over de voorlopige topschutter, de Belgische belofte-internationaal liet dit seizoen al 18 maal de netten trillen. Standard beschikt over de beste aanval, met het meest aantal gemaakte doelpunten, en tegelijkertijd slikte het ook het minste tegendoelpunten in de Jupiler Pro League.

Het duel van zondag wordt de vierde confrontatie tussen beide ploegen in de hoogste afdeling. Vorig seizoen verloor W-B zijn beide wedstrijden tegen Standard (3-1 in Sclessin en 0-2 op de Freethiel). Dit seizoen zorgde geel-blauw voor een stunt door Standard in eigen huis op een 2-2-gelijkspel te houden. De Beverse doelpunten werden gescoord door Renaud Emond -zijn eerste in de hoogste voetbalklasse- en Siebe Blondelle.

Zowel Waasland-Beveren als Standard Luik moet zondag één geschorste speler missen: Bas Sibum bij W-B en Imoh Ezekiel bij Standard. Beide spelers liepen vorige speeldag tegen een vijfde gele kaart aan. Trainer Bob Peeters verving in de selectie Sibum door Kassim Doumbia.

De kern voor de wedstrijd tegen Standard Luik bestaat uit volgende twintig spelers (in numerieke volgorde): Cale, Doumbia, Bojovic, Belhocine, Trickovski, Henkens, Veselinovic, Maric, Oumarou, Emond, Godemèche, Steppe, D’Ulivo, Blondelle, Vermeulen, Coosemans, Demjan, Gershon, Maman en Van Steelant.

Geblesseerd: Rowell, Gabriel, Lebbihi, Sterckx, Van den Eynde

Geschorst: Sibum

Niet geselecteerd: Santos, Luyckx

 

Tekst: Birger Vanduyfhuys & Ward Callens – Foto: Harry Franquet

Fotos_

W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik
W-B – Standard Luik