Wedstrijdverslag | zo 10-02-2013

Waasland-Beveren vs RSC Anderlecht

Een moedig en bij wijlen mooi combinerend Waasland-Beveren is er net niet in geslaagd om Anderlecht vanavond de drie punten afhandig te maken. Na een verdiende voorsprong van de thuisploeg, net voor rust, konden de bezoekers uit Anderlecht in de tweede helft nog twee maal tegen prikken.

Een uitverkochte en sfeervolle Freethiel was het decor voor de laatste wedstrijd van deze speeldag. En het was van bij het begin duidelijk dat het een geladen wedstrijd ging worden. De eerste kans van de wedstrijd was voor Remacle, maar zijn uitbraak werd afgefloten wegens buitenspel. Even later een eerste kans voor Anderlecht, maar gouden schoen Mbokani schoot hoog over. Op het kwartier een uitstekende mogelijkheid voor de thuisploeg maar de voorzet van Remacle komt een half metertje te ver voor de aanlopende Sonck, waardoor die niet op doel kan richten. De enige van Anderlecht waar een beetje dreiging van uitgaat is Mbokani. Toch kunnen zijn pogingen een sterk keepende Coosemans niet bedreigen. Op het half uur een unieke kans voor Waasland-Beveren door een voorzet van Badash, die net over doel wordt gekopt door Remacle. De beste kans van de eerste helft is voor Anderlecht wanneer Kanu ongehinderd op doel kan koppen. Zijn bal gaat net over de daklat. Meteen daarna zet De Smet zich door op Kouyaté en legt de bal af naar Remacle die de bal heerlijk mooi voorbij Proto tegen de netten trapt. De Freethiel in lichterlaaie en iedereen tevreden de rust in.

Dat het in de tweede helft moeilijk ging worden om deze voorsprong vast te houden, werd meteen duidelijk. Anderlecht begon hoger te spelen en drukte de thuisploeg achteruit. De eerste grote mogelijkheid was voor Jakovenko, maar Belhocine stond secuur te verdedigen. Meteen daarna Waasland-Beveren met de uitbraak waarbij Badash onterecht afgevlagd werd wegens buitenspel. Ondertussen mocht Kanu blij zijn dat hij niet uitgesloten werd, want na een tackle langs achter, verdiende hij zijn tweede gele kaart. Op het uur steekt Kanu Mbokani diep, die de bal heerlijk mooi over Coosemans in doel lobt. De zestiende voor Mbokani en opnieuw een pareltje. Waasland-Beveren is niet van slag en enkele minuten later is er een puike redding van Proto nodig of Belhocine had Waasland-Beveren opnieuw op voorsprong gebracht. Wanneer De Smet op links een voorzet wil trappen, komt Jakovenko hard in en zet zijn voet neer, precies op de enkel van onze aanvaller. Die kermt het uit van de pijn, maar de scheidsrechter laat verder spelen. De Smet kan niet verder en moet vervangen worden door Ladrière. Ondertussen was ook Rowell vervangen door Sterckx die zijn debuut maakte op de Freethiel. In minuut ’81 verliest Ladrière de bal en Mbokani zet Kanu op weg naar doel die beheerst de 1-2 voorbij Coosemans trapt. Opschudding op de tribunes wanneer d’Ulivo op een doorsteekbal van Sibum op doel gaat. Proto komt risicovol uit en gaat in duel met d’Ulivo. Boucaut laat eerst verder spelen en Badash kopt binnen, maar net dan fluit de scheidsrechter voor een overtreding op Proto. Vreemde beslissing, die niemand begrijpt, maar het protest haalt niets uit. In de laatste minuten van de wedstrijd kwamen er nog kleine kansjes van beide ploegen maar een doelpunt leverde dit niet meer op.

Zo gaat een moedig en strijdend Waasland-Beveren in de slotfase overstag tegen Anderlecht.

Voorbeschouwing_

Sommige affiches zullen altijd net dat tikkeltje meer tot de verbeelding spreken. Vaak is dit omdat beide clubs een prominente rol vervullen in de competitie. Maar soms speelt ook de geschiedenis hierin zijn deel. Dat laatste geldt zeker voor de duels tussen Beveren en Anderlecht. Want geel-blauw tegen paars-wit, dat blijft toch onlosmakelijk verbonden aan de tweestrijd tussen ‘het kleine Anderlecht’ en ‘het grote Anderlecht’ eind jaren ’70 en begin jaren ’80. Een erfenis die nu deels verder leeft op de Freethiel…

SK Beveren verkreeg zijn bijnaam van ‘het kleine Anderlecht’ toen eind jaren ’60 de gouden generatie Van Moer-Janssens-Rogiers-Buyl doorstootte naar eerste klasse en daar met swingend en technisch verzorgd voetbal de harten van vele voetballiefhebbers veroverde. Waar men in Anderlecht eerst nog alle sympathie had voor de geel-blauwe nieuwkomer, sloeg deze stemming eind jaren ’70 om toen dat ‘kleine Anderlecht’ ineens sterker werd dan de ploeg waaraan het zijn bijnaam ontleende. Niet alleen beet paars-wit in die jaren geregeld in het Beverse zand (tussen 1978 en 1982 zelfs vier keer op rij), de Brusselse trots moest tot zijn ontstentenis ook vaststellen dat de landskroon tot tweemaal toe naar het Waasland verhuisde.

De geel-blauwe concurrent moest zijn rol van outsider na het midden van de jaren ’80 echter definitief lossen. Dat uitte zich ook in de resultaten, want het zou liefst 13 jaar duren vooraleer Anderlecht nog eens onderuit ging op de Freethiel. Dat gebeurde op 24 augustus 1998, toen Bart Van Den Eede en Bert D’Hondt Beveren een 2-1 overwinning bezorgden. De laatste thuiszege werd op 25 mei 2003 geboekt: Anderlecht werd toen negentig minuten lang van het kastje naar de muur gespeeld door de totaal ontketende Ivoriaanse bende van Jean-Marc Guillou. Die match betekende overigens het debuut voor clubicoon Kristof Lardenoit, die met een pegel in de winkelhaak de 3-0 op het bord zette. Voor de paars-witte aanhang had de vernedering dan lang genoeg geduurd, waarna ze besloten het terrein te bestormen. In zijn laatste seizoen in eerste klasse behaalde SK Beveren overigens nog een punt tegen Anderlecht. Dissa zorgde toen in de slotfase voor 1-1.

In totaal speelde Anderlecht 37 keer in competitieverband op de Freethiel: 8 keer won Beveren, 12 keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel en 17 keer graaiden de bezoekers de volle buit mee. Doorheen die 37 jaar stonden de duels tussen het kleine en het grote Anderlecht vaak garant voor volle tribunes en spektakel op de groene mat. Laat ons hopen dat het zondag niet anders zal zijn…

Anno 2013 stoomt Anderlecht autoritair door de competitie, waardoor de play-offs nu al een maat voor niks dreigen te worden. Alleen Zulte Waregem lijkt de Brusselaars nog enigszins te kunnen verontrusten. Toch ging de paars-witte motor vorige week even aan het sputteren. Tegen aartsrivaal Standard kon pas in de slotfase een punt uit de brand worden gesleept (2-2). Bovendien werden steunpilaren Jovanovic en Biglia met rood van het veld gestuurd, waardoor beiden de match op de Freethiel zullen missen.

De situatie van Waasland-Beveren is gekend. WB is nog niet definitief gered en moet in de laatste vijf wedstrijden nog enkele punten nemen om absolute zekerheid te krijgen over een verlengd verblijf in eerste klasse. Dat niemand verwacht dat Waasland-Beveren die punten tegen Anderlecht zal pakken, kan alleen maar een voordeel zijn. Het elftal van Glen De Boeck, die zijn ex-club in de ogen kijkt, heeft zondag niks te verliezen. Alleen heel veel te winnen. Laat die achterliggende gedachte de basis vormen voor een spetterende voetbalavond. En wie weet wat er dan misschien mogelijk is…