Wedstrijdverslag | zo 01-09-2013

WB – Club Brugge

Waasland-Beveren heeft gisteren gevochten voor elke morzel grond, maar een verdedigende flater in de eerste minuut en een aantal dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen zorgden voor een 1-2 overwinning voor de bezoekers uit Brugge.

 

Trainer Glen De Boeck begon – mede door de afwezigheid van Gershon – met een ander elftal in vergelijking met vorige wedstrijden. Zo speelde Sibum centraal achteraan en maakte Vermeulen zijn debuut op de rechtsback. Vooraan mocht Veselinovic voor de eerste keer starten. De aanvallende intenties van De Boeck werden in de eerste minuut reeds gefnuikt. Maric en Sibum maakten het elkaar nodeloos moeilijk waardoor Lestienne met de bal aan de haal kon gaan. Die liet Coosemans geen kans en trapte hard binnen. Brugge al na 1 minuut op rozen. Even later kon het al 0-2 staan, maar Refaelov schoot net naast. Na een moeilijk eerste kwartier begon Waasland-Beveren in de match te komen. De eerste grote kans was voor Veselinovic maar doelman Ryan stond op de goede plaats. Het thuispubliek zag even later een duidelijke duwfout op diezelfde Veselinovic, maar scheidsrechter Delferière liet verder spelen. De grootste kans uit de eerste helft was nog voor Sterckx. Op een mooie voorzet van Vermeulen kwam hij net te laat om de bal binnen de palen te koppen.

 

Ook in de tweede helft zagen we een aanvallend Waasland-Beveren. De eerste kans noteerden we voor Blondelle, maar hij kopt net naast. Ook Oumaru was opnieuw erg bedrijvig. Op weg naar doel kan hij nog net gestopt worden. Wat later probeert hij het met een mooie lob, maar de bal belandt centimeters over doel. Op de tegenaanval maakte Jorgenson er met een schicht 0-2 van.  De thuisploeg is echter niet aangeslagen en strijdt verder. Een verdiende aansluitingstreffer komt er ook via Oumaru, maar zijn doelpunt wordt helemaal onterecht voor buitenspel afgefloten. Even later is er opnieuw ongeloof wanneer Oumaru voor een overtreding een rode kaart ziet verschijnen. Het was een fout, maar in de geest van de wedstrijd zou een gele kaart misschien terecht geweest zijn. De ingevallen Rowell zet zijn goede invalbeurt kracht bij met een pegel op de daklat. Blondelle kopt in blessuretijd de 1-2 tegen de touwen op voorzet van Maric, maar de strijd was dan al gestreden. Na de wedstrijd kregen de spelers een verdiend applaus van de supporters, al gingen de meesten naar huis met het besef dat er opnieuw veel meer had ingezeten.

 

Waasland-Beveren speelde met: Coosemans, Vermeulen, Belhocine, Sibum, Blondelle, Trickovski (’66 Lebbihi), Maric, Sterckx (’73 Rowell), Henkens, Oumaru, Veselinovic (83’).

Voorbeschouwing_

Club Brugge kon – ondanks een puike 11/15 – zijn stempel nog niet echt drukken op de competitie. Het gebrachte voetbal krijgt slechte punten, thuis werd er voorlopig maar één van drie duels gewonnen. De vroege Europese uitschakeling zindert nog na.

W-B staat op slechts één punt van een degradatieplaats na een teleurstellende 3/15, met recent een opdoffer in Lierse.

 

Club Brugge is zoals elk seizoen een titelkandidaat. De Blauw-Zwarten wachten nu al 8 jaar op een nieuwe titel, de laatste dateert van ’04-’05. In het tussenseizoen werd het vertrouwen in Garrido bevestigd, hij dient een ploeg op te bouwen die eindelijk voor nieuw succes kan zorgen. De laatste trofee dateert van 2007.

 

De opmerkelijkste transfers uit de tussenperiode zijn Tom De Sutter en Timmy Simons. De Sutter kwam met plezier over van aartsrivaal Anderlecht en hoopt volledig door te breken aan de Belgische top. Met Simons haalde Brugge een clubicoon terug naar Jan Breydel. Simons speelde reeds van 2000 tot 2005 bij Club en is de enige speler in de selectie die de laatste landstitel meevierde.

 

Verder in het elftal vinden we nieuwe doelman Ryan, met voor hem een jonge verdediging. Mechele en Verstraete krijgen voluit hun kans van de coach. Smaakmakers van dit elftal zijn Lior Refaelov en (vooral) Maxime Lestienne.

Vadis Odjidja speelde tegen Gent zijn eerste minuten sinds zijn langdurige blessure. Gudjohnsen hoopt op een basisplaats in de toekomst.

 

Club Brugge begon het seizoen met een 2-0 zege tegen Charleroi. Pover voetbal en een zuinige zege, net als in Oostende (1-2) en Mechelen (1-2). Toppers tegen Zulte en Gent eindigden beiden in 1-1. Club toonde vaak twee gezichten, met soms knap voetbal afgewisseld door chaotisch samenspel.

Voorlopig kent het mindere spel nog geen gevolgen, Club staat 3de in de stand op 4 punten van de leider. Ziet coach Garrido echter tijdig de problemen en vindt hij de goede oplossingen?

 

Waasland-Beveren incasseerde na drie gelijke spelen twee nederlagen. Tegen Anderlecht en Lierse werd er niet gescoord, na Lierse gaf coach De Boeck een donderpreek. Het moet dringend beter of W-B dreigt in de degradatiestrijd verwikkeld te raken. Momenteel houdt Geel-Blauw enkel nog Oostende en Bergen achter zich. De topper tegen Club Brugge komt dus ongelegen.

 

Vorig seizoen opende W-B zijn seizoen in Jan Breydel, kansloos werd er met 3-1 verloren. Na rust was W-B echter soms de evenknie.

De terugwedstrijd zou de laatste van (ex-)coach Geeraerd worden: een 2-6 blamage zorgde voor een terugval tot de laatste plaats in het klassement en het ontslag van de coach.

 

Waasland-Beveren – Club Brugge is de afsluiter van speeldag 6 in de Jupiler Pro League, de laatste speeldag voor de eerste seizoenspauze. (De week erna spelen de Rode Duivels.)

De pauze lijkt voor beide teams welgekomen. Club dient te bezinnen over zijn spel, W-B moet zo snel mogelijk onderaan zien weg te raken.

 

Welk team redt zijn seizoensbegin, wie krabt er zich na de wedstrijd in de haren?

 

(door Robin Maes)

Fotos_