Go back

Voorbeschouwing Zulte-Waregem – Waasland-Beveren

Glen De Boeck trekt morgen met zijn spelers naar De Gaverbeek voor de wedstrijd tegen seizoens-revelatie Zulte-Waregem. Waasland-Beveren kan zich met een overwinning mathematisch zeker stellen van een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. Zulte-Waregem zal echter zijn tweede plaats in het klassement willen verstevigen.

 

Zulte-Waregem de seizoens-revelatie noemen, is niet misplaatst. Op dit moment staan ze op een tweede plaats, al tellen ze door de overwinning van Anderlecht vrijdagavond nu wel al 11 punten achterstand op de leider uit Brussel. De ploeg kende vorig seizoen een moeilijk moment toen het halverwege het seizoen op een degradatieplaats stond. De comeback van Franky Dury heeft de ploeg echter deugd gedaan. Zulte-Waregem eindigde vorig seizoen nog op een dertiende plaats. Dury en Zulte-Waregem lijken garant te staan voor stabiliteit en goede resultaten. Dit seizoen hebben ze dan ook amper een inzinking gekend en hebben ze van meet af aan uitzicht gehad op een plek in PO1. Niet alleen Dury levert goed werk. Hij kan immers beroep doen op een aantal klasbakken die de rest van de ploeg mee op sleeptouw nemen. Zo loopt er met Frank Berrier iemand rond die kwistig met assists strooit en regelmatig zijn doelpuntje meepikt. Hij is een speler die beslist het niveau van pakweg Anderlecht moet aankunnen. Tot voor kort leek hij zijn lot te verbinden aan dat van zijn trainer en vriend Dury, maar de Fransman kondigde vandaag aan dat hij graag meer wil verdienen en dus niet afkerig staat tegenover een overstap naar een grotere club. Frivoliteit komt dan weer van Thorgan Hazard, de broer van Chelsea-speler en Rode Duivel Eden. Wie dacht dat deze speler – die net als zijn broer op de loonlijst staat van de Londonse topclub maar in de zomer aan Zulte-Waregem uitgeleend werd – zijn neus zou ophalen voor een subtopper uit de Belgische eersteklasser, kwam bedrogen uit. Met zijn gedribbel en vaak onverwachte ingevingen verrast hij menig verdediger. En wat te zeggen van Junior Malanda, die tijdens afgelopen winter-mercato op interesse van Club Brugge en enkele Europese (top)clubs kon rekenen. Dat Zulte-Waregem hem uiteindelijk niet heeft laten vertrekken, bewijst dat ze dit seizoen met een specifieke ambitie willen afronden en een woordje willen meepraten met Anderlecht en co in de strijd om de landstitel.

 

Voor Waasland-Beveren blijft het uitkijken naar het moment waarop er zekerheid is over het behoud. Na de 0 op 6 tegen Bergen en Anderlecht is er niets van het vertrouwen afgebrokkeld. Niet alleen omdat we zowel op Bergen (niet gefloten strafschop) als thuis tegen Anderlecht (we zijn er nog niet goed van!) beslist meer verdienden, maar ook omdat de concurrenten (Cercle, Lierse en Beerschot) afgelopen weken ook niet konden winnen. Zo behouden we onze voorsprong van minstens zes punten op onze eerste achtervolger. Maar hoewel iedereen het erover eens is dat Waasland-Beveren zal doen waar weinig voetbalkenners in november nog in geloofden, namelijk zich van het behoud verzekeren, juichen we pas  wanneer de redding 100% een feit is. Een overwinning zaterdag tegen Zulte-Waregem zou, mits gunstige uitslagen in de andere wedstrijden, ons al een mathematische zekerheid kunnen bezorgen. Waasland-Beveren zal het wel moeten doen zonder Alouad. Hij blesseerde zich afgelopen maandag aan de meniscus in de beloftenwedstrijd tegen KV Mechelen.