Go back

Voorbeschouwing WB – Anderlecht

RSC Anderlecht is net als de voorbije seizoenen de grote titelfavoriet. De club hoopt voor het derde jaar op rij een landstitel binnen te halen, iets wat een laatste keer lukte in de jaren 1993, ’94 en ’95. Het zag in het tussenseizoen vele sterkhouders vertrekken. De grote vraag is of de aanstormende jeugd deze leemte kan opvullen.

Zoals bijna elk jaar is RSC Anderlecht de gedoodverfde titelfavoriet. Vorig jaar kreeg het veel weerwerk van Zulte-Waregem, maar kon het de titel thuishouden in een onderling duel op de laatste speeldag (1-1). De 32ste landstitel was misschien niet de mooiste, wel één van de felst bevochte.
Dit seizoen wordt de concurrentie moordend: Zulte-Waregem hoopt op het seizoen van de bevestiging, andere toppers versterkten zich aanzienlijk via transfers.

Coach Van Den Brom zag in het tussenseizoen vele sterkhouders vertrekken. Lucas Biglia kreeg eindelijk zijn droomtransfer (Lazio Roma), Dieumerci Mbokani trok naar Kiev. Het contract van Roland Juhasz en Milan Jovanovic werd in onderling overleg ontbonden. Odoi en Safari mochten weg, Tom De Sutter wou zelf maar al te graag vertrekken. Met pijn zag RSCA hem naar grote concurrent Club Brugge gaan.

Anderlecht rekent op jong geweld om de ploeg vooruit te stuwen. Dennis Praet en Massimo Bruno moeten definitief doorbreken, van Frank Acheampong en Youri Tielemans wordt ook veel verwacht. Demy De Zeeuw werd definitief aangetrokken, hij dient beter te doen dan vorig seizoen. Nieuwe aanvallende kracht uit de Balkan werd er gevonden met recente aankopen Milivojevic en Mitrovic.

Bij de blijvers vinden we verdedigend heel wat vaste waarden terug: Nuytinck, Gillet en Deschacht staan nog steeds paraat. Kljestan & Suarez dienen dit seizoen uit te blinken, grote vraagtekens zijn Cyriac en Vanden Borre.

Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen zorgde RSCA voor dé verrassing door thuis onderuit te gaan tegen Lokeren (2-3). De ploeg toonde geen maturiteit en Gillet bracht met een misser van op de stip het penaltytrauma van vorig seizoen terug tot leven. De club kreeg lik op stuk in de kranten en ook de trainer haalde fel uit naar de ervaren spelers in het elftal.
Een week later kreeg België een heel ander Anderlecht te zien in Cercle: onder leiding van Bruno (2 prachtgoals) blies het Cercle Brugge weg met 0-4. Vorig weekend versloeg Anderlecht in zijn eerste (kleine) topper AA Gent met 4-1. Wederom was de jeugd een cruciale factor: 3 doelpunten werden gescoord door spelers jonger dan 20.

Vorig seizoen won RSCA twee keer van Waasland-Beveren. In het Constant Vanden Stockstadion won het al bij al makkelijk tegen een zwalpend W-B met 2-0. Op de Freethiel kreeg het heel wat meer weerwerk: een soms beter spelend Waasland-Beveren maakte net voor rust 1-0 via Remacle. Na de rust maakte de onvermijdelijke Mbokani er 1-1 van, lange tijd zag het ernaar uit dat dit de eindstand zou worden. Pas in de slotfase van de wedstrijd (82’) kon Kanu Anderlecht een nipte overwinning bezorgen.

W-B twijfelt nog steeds of de competitiestart nu al dan niet geslaagd is. Er werd noch gewonnen, noch verloren na drie speeldagen. Met duels tegen RSCA en Club in het verschiet lijkt 3/9 misschien net wat magerder. Toch blijft een ambitieus Geel-Blauw uitgaan van zijn eigen kracht en verkondigt het niet bang te zijn van de Belgische landskampioen.

(door Robin Maes)