Go back

Stilstaande fases nekken W-B tegen Standard (0-2)

Tekst: Ward Callens - Foto: Jean Bonjean & Geert Franquet

Waasland-Beveren is er zondagmiddag niet in geslaagd punten te sprokkelen tegen Standard Luik. Geel-blauw ging in eigen huis ten onder tegen de vicekampioen, die na de pauze twee keer kon scoren op stilstaande fases. W-B werd in de eerste periode nog een strafschop ontnomen. 

Ronny Van Geneugden rekende voor de confrontatie met de vicekampioen op dezelfde basiself die vorig weekend Zulte Waregem opzij zetten (1-4), met voorin dus plaats voor het duo Baldé – Vukusic en Blondelle en Robson centraal in de defensie. David Destorme was terug uit schorsing en begon op de bank. Ook voor Niels De Pauw en Alec Luyckx was er een plekje in de wedstrijdkern.

Standard Luik moest het zonder Jelle Van Damme, Geoffrey Mujangi Bia en Igor De Camargo stellen. De Luikenaars hadden al 5 wedstrijden niet gewonnen in de Jupiler Pro League, maar tankten wel vertrouwen door in de Europa League met 2-0 te winnen van HNK Rijeka.

In het openingskwartier staken beide ploegen hun neus even aan het venster met een paar kleine kansjes. Laurent Ciman was het gevaarlijkst, zijn vrijschop werd gepareerd door Colin Coosemans. Hét moment van de eerste periode kwam er toen Ibou Sawaneh door Martin Milec neergehaald werd in het strafschopgebied. Scheidsrechter Wim Smet legde de bal niet op de stip, hoewel de wedstrijdbeelden duidelijk waren… W-B ging verder op zoek naar de openigstreffer en dreigde via Amido Baldé en enkele prima crosses van David Addy. Toch had Eiji Kawashima relatief weinig werk op te knappen. Aan de overzijde moest Coosemans nog één keer ingrijpen, hij kwam goed uit op de doorgebroken Vinicius Araujo.

Na de pauze kreeg de Freethiel meteen twee prima kansen te zien. Ciman kopte op de paal voor Standard en Ibou kon een mooie aanval van W-B niet afronden. Het meeste gevaar van de Rouches ging uit van stilstaande fases en dat leverde hen in minuut 52 een eerste treffer op. Paul-José Mpoku bediende Jorge Teixeira, die het leer langs Coosemans in doel knikte. Mijusko Bojovic moest daarna geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Jorn Vermeulen, die even later op zijn beurt met een blessure zijn wedstrijd moest staken.

De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker, maar het was duidelijk dat de W-B-spelers elkaar niet zo vlot vonden als tegen Zulte Waregem. Verder dan wat steriele druk en dreiging op stilstaande fases kwam geel-blauw niet. In de slotfase werd een fout op Milos Maric niet bestraft, integendeel de Serviër kreeg zelf geel. Seconden later kregen de bezoekers aan de overkant wel een (terechte) vrijschop. Een klusje voor Paul-José Mpoku, die het leer aardig mooi in doel krulde. Een fraai doelpunt, dat weliswaar niet had mogen vallen. Zo eindigde de partij op een teleurstellende 0-2-nederlaag, het eerste verlies voor W-B in 3 competitieduels en de eerste thuisnederlaag sinds de openingsspeeldag.

 

Waasland-Beveren: Waasland-Beveren: Coosemans; Bojovic (56′ Vermeulen, 73′ Emond), Robson, Blondelle, Addy; Henkens, Hubert, Maric, Ibou; Baldé, Vukusic (64′ Destorme)

Standard de Liège: Kawashima; Milec, Teixeira, Ciman, Andrade; Carcela (79′ Ono), Faty, De Sart, Mpoku; Viera (58′ Louis), Vinicius (67′ Watt)

Doelpunten: 52′ Teixeira, 83′ Mpoku

Gele kaarten: 22′ Hubert, 27′ Mpoku, 41′ Faty, 51′ Bojovic, 61′ Robson, 81′ Maric

Toeschouwers: 6.223

Scheidsrechter: Wim Smet