Go back

W-B veilt wedstrijdshirts ten voordele van vzw Fajar Baru

Tekst: Ward Callens - Foto: vzw Fajar Baru

De thuiswedstrijd van Waasland-Beveren tegen KRC Genk op zaterdag 25 oktober staat volledig in het teken van vzw Fajar Baru. Fajar Baru is een opvangtehuis voor verlaten kinderen in Jakarta, Indonesië. Financiële steun is nodig voor de bouw van o.a. een nieuw tehuis en een polikliniek. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd zullen de spelers van W-B een speciaal wedstrijdshirt dragen. Die shirts worden in een online veiling te koop aangeboden. De opbrengsten gaan integraal naar de vzw Fajar Baru!

 

Fajar Baru & vzw Fajar Baru

Fajar Baru is een opvangtehuis voor verlaten kinderen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Kinderen worden er vaak achtergelaten aan de kloosterpoort omdat hun ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. Meestal gaat het om kinderen van gescheiden ouders of weeskinderen zonder familie, of gewoon mensen zonder uitweg die moeten overleven met €3 per dag. Door wangedrag van sommige ouders is er ook nog het probleem van kinderarbeid, waarbij kinderen moeten werken voor maar €1 per dag.

Nadat de Sint-Niklase zuster Gaudentia, zelf van Indonesische afkomst, Jakarta had bezocht was ze aangedaan door die jammerlijke evolutie. De schrijnende toestand kon haar niet meer loslaten en ze wilde daarom haar hulp bieden. Na haar thuiskomst besloot ze samen met Koen Vondenbusch, zaakvoerder van de Wase Vijverwinkel in Nieuwkerken, de vzw Fajar Baru op te richten. Zo werd in 2012 een werkgroep samengesteld met een 20-tal actieve medewerkers. Het doel van vzw Fajar Baru is het ondersteunen van het Indonesische project met financiële hulp.

Die financiële steun is nodig voor de aankoop van een perceel grond (3.000 m²), het bouwen van een slaapplaats voor jongens en meisjes, een klooster en verblijfplaats voor de zusters en het oprichten van een school en polikliniek. In België wordt alles gecoördineerd vanuit het klooster van de Zusters Filip Neri uit de Kalkstraat in Sint-Niklaas. Daar verblijven momenteel de 2 drijvende krachten achter de vzw, Zuster Gaudentia en Zuster Xaviera. Naast de broodnodige financiële steun probeert de vzw ook letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Op geregelde tijdstippen gaan er mensen van de organisatie ter plaatse om het een en ander mee te helpen organiseren en om effectief Fajar Baru mee te helpen opbouwen. De werkingskosten van het huidige opvangtehuis in het klooster met een 50-tal kinderen die er permanent verblijven wordt via de vele lokale giften verzameld. Gelden vanuit België gaan dus integraal naar de bouwwerken.

In Indonesië kan vzw Fajar Baru rekenen op twee sterke troeven: de geëngageerde Pater Schreurs, die al sinds 1968 in Indonesië verblijft, en de Zusters van de Rozenkrans. De zusters van de Rozenkrans beschikken over een klooster in Jakarta waar zij een gedeelte van het gebouw afstaan voor de werking van Fajar Baru. De zusters zijn ook nog actief met het ambulant helpen van verwaarloosde kinderen. Het doel van onze Belgische vzw Fajar Baru is het ondersteunen van onze zuidelijke naamgenoot met financiële hulp. Dat kan pas door de vele initiatieven en vooral door de sympathie die onze organisatie opwekt. Alle financiële steun komt ook rechtstreeks bij Fajar Baru in Indonesië.

 

Waasland-Beveren & Fajar Baru

Vanuit het bestaande partnership tussen Waasland-Beveren en Wase Vijverwinkel is Koen Vondenbusch geen onbekende voor de club. Zijn inzet voor het project Fajar Baru liet ook de club niet onberoerd. Waasland-Beveren wil zijn maatschappelijk en sociaal engagement via vzw Fajar Baru dan ook graag vervullen in het buitenland. De Wase link in de samenwerking tussen Waasland-Beveren en Fajar Baru ligt voor de hand, maar er is nog een connectie tussen de twee: Arthur Irawan. De Indonesische linksachter van Waasland-Beveren is afkomstig uit Jakarta en heeft met veel plezier het peterschap aanvaard over het project.

 

Hoe ondersteunt Waasland-Beveren vzw Fajar Baru concreet?

  • Er komt een jaarlijkse stadionactie t.v.v. Fajar Baru. Dit seizoen is die voorzien voor de wedstrijd op 25 oktober 2014 tegen KRC Genk. De aftrap zal gegeven worden door de 2 Indonesische zusters uit Sint-Niklaas en de voorzitter van vzw Fajar Baru, Koen Vondenbusch. Het project zal ook aandacht krijgen op onze ledboarding en communicatiedragers.
  • Tijdens de stadionactie zal Waasland-Beveren één speelhelft uitkomen in speciaal bedrukte wedstrijdshirts met het logo van Fajar Baru. Die exclusieve shirts worden nadien te koop aangeboden in een online veiling. De opbrengst daarvan gaat integraal naar vzw Fajar Baru. Klik HIER om naar de veiling op eBay te gaan. De veiling loopt over een periode van tien dagen.
  • Tijdens de stadionactie gaat per verkocht inkomticket €1 naar het project.
  • Tijdens de stadionactie worden snoepzakken te koop aangeboden voor €3. De opbrengst gaat integraal naar Fajar Baru. De snoepzakken bevatten een uniek nummer voor automatische deelname aan een tombola. Zo zijn er o.a. een gesigneerd wedstrijdshirt en duotickets te winnen.
  • Verder zal Waasland-Beveren bij elke thuiswedstrijd aandacht schenken aan Fajar Baru via de ledwall. Zo geraken onze supporters vertrouwd met het project en worden zij aangemoedigd om  de vzw financieel te ondersteunen. Iedereen kan een vrije storting plaatsen op het rekeningnummer van vzw Fajar Baru: BE54 7370 3631 2597 (BIC: KREDBEBB)

 

Klik op de foto om naar de veilingpagina te gaan. Ook de gesigneerde wedstrijdbal, geschonken door matchbalschenker SBB, met het logo van Waasland-Beveren en van de Jupiler Pro League, werd in de veiling opgenomen. Klik hier om op de unieke Select-bal te bieden.

sebatik 3slider