Go back

W-B lijdt nederlaag in Wase derby: 3-0 in Daknam

Tekst: Ward Callens - Foto: Jean Bonjean & Geert Franquet

Waasland-Beveren heeft zondagavond een 3-0-nederlaag geleden in de streekderby tegen Sporting Lokeren. De thuisploeg besliste op het uur de wedstrijd met twee treffers in evenveel minuten. W-B kon daar te weinig tegenover plaatsen, al had het ook wel een strafschop kunnen krijgen.

Ronny Van Geneugden liet voor de streekderby met Sporting Lokeren dezelfde elf spelers opdraven die ook tegen KV Oostende op de mat verschenen. Milos Maric geraakte niet tijdig hersteld van zijn hamstringblessure voor de confrontatie met zijn ex-team. Wouter Corstjens werd wel wedstrijdfit bevonden en behoorde weer tot de selectie.

Sporting Lokeren eiste de bal op in de openingsfase. Kansen bleven evenwel uit want Waasland-Beveren hield alles goed gesloten achterin. De thuisploeg was wel al vroeg gevaarlijk met een vrije trap van Ayanda Patosi die met het hoofd werd verlengd door Sergio Dutra. Colin Coosemans was bij de pinken en voorkwam een vroege tegentreffer. Waasland-Beveren groeide in de wedstrijd maar kwam zelf ook niet verder dan enkele halve kansjes. Halfweg de eerste periode werd de eerste echte doelkans voor de thuisploeg meteen omgezet in een doelpunt. Sergio Dutra glipte door de buitenspelval en bediende Ayanda Patosi, die niet meer kon missen: 1-0.

Het gaf de zwarthemden duidelijk een boost, want de beste kansen waren daarna voor Lokeren. Onder meer Hans Vanaken, Dutra en de ingevallen Evariste Ngolok kregen het leer niet voorbij Coosemans. W-B plaatste daar een kopbal van Renaud Emond tegenover op een prima voorzet van David Addy. In de slotminuut was er nog een penaltygeval met Amido Baldé. Die leek weg te glijden, de herhaling was echter duidelijk: het steunbeen van de spits werd onderuit gemaaid door Alexander Scholz. Scheidsrechter Johan Verbist liet begaan; zo stond het halfweg 1-0.

Kort na de pauze opnieuw een strafschopgevalletje: Robin Henkens ging plat op de buik aan het penaltypunt na contact met een tegenstrever. Opnieuw ging Verbist er niet op in. W-B zorgde na de koffie voor meer dreiging, maar doelpogingen bij elkaar voetballen lukte maar moeizaam. Op het uur werden twee foutjes bij geel-blauw genadeloos afgestraft door de thuisploeg. Eerst schoof Nill De Pauw het leer oog in oog met Coosemans in het hoekje. Seconden later besliste Sergio Dutra de wedstrijd met een derde Lokerse treffer.

Van Geneugden greep in met een dubbele wissel: Ante Vukusic en David Destorme kwamen Siebe Blondelle en Henkens aflossen. Het leverde nog enkele kansen op voor W-B: Ibou Sawaneh met het voorbereidende werk, Vukusic met het schot in de korte hoek dat in hoekschop eindigde. Ook Jorn Vermeulen mocht het nog eens proberen. Zijn pegel vanuit zeer scherpe hoek werd gepareerd door Copa. Lokeren hoefde duidelijk niet meer en hield het op counteren, de wedstrijd was immers al beslist. Het bleef ook 3-0 in het Daknamstadion. W-B heeft nu twee weken om zich voor te bereiden op de eerste wedstrijd van de terugronde, op verplaatsing bij Club Brugge.

 

Sporting Lokeren: Copa; Galitsios, Marit, Scholz, Odoi; Persoons, Vanaken, De Pauw (78′ Remacle); Leye (30′ Ngolok), Dutra (73′ Abdurahimi), Patosi

Waasland-Beveren: Coosemans; Vermeulen, Robson, Sousa, Addy; Henkens (68′ Vukusic), Hubert, Blondelle (68′ Destorme), Ibou (88′ Rowell); Emond, Baldé

Doelpunten: 22′ Patosi 1-0, 59′ De Pauw 2-0, 60′ Dutra 3-0

Gele kaarten: 63′ Henkens, 74′ Maric

Scheidsrechter: Johan Verbist

Toeschouwers: 9.189