Go back

Kranig W-B onderuit tegen Anderlecht: 0-2

Tekst: Ward Callens - Foto: Geert Franquet & Jean Bonjean

Waasland-Beveren is er niet in geslaagd de punten thuis te houden tegen RSC Anderlecht. De landskampioen kwam met 0-2 winnen op de Freethiel. Steven Defour en Dennis Praet zorgden voor de paars-witte goals.

Milos Maric behoorde voor het eerst sinds z’n hamstringblessure weer tot de wedstrijdkern van Waasland-Beveren. De middenvelder begon tegen RSC Anderlecht op de bank. Verder zaten ook jongelingen Alec Luyckx en Arne Van den Eynde in de selectie, voor Van den Eynde was dat de eerste keer dit seizoen. Ronny Van Geneugden moest enkele van zijn basispionnen missen tegen paars-wit. David Destorme en Robson Severino da Silva werden twee uur voor de wedstrijd nog getest, maar niet fit bevonden. Zij moesten afhaken; Wouter Corstjens en Robin Henkens waren hun vervangers.

Het eerste doelgevaar kwam van Anderlecht. Alexandar Mitrovic draaide weg van Hugo Sousa en schoot in het hoekje, waar Colin Coosemans er nog net zijn hand tegen kon zetten. De bezoekers zorgden in het eerste halfuur voor het meeste druk naar voren. Op het halfuur resulteerde dat in een strafschop na handspel van Wouter Corstjens. Pijnlijk, want de elfmeter kwam tot stand na een onbestaande hoekschop voor de kampioen. Vreemd dat de lijnrechter, die nochtans op enkele meters stond, niet zag dat Ibrahima Conte tegen z’n eigen voet trapte en zo de bal over de achterlijn joeg. Steven Defour pakte het cadeautje uit: 0-1. De thuisploeg had een prima reactie in huis op de achterstand en ging meteen op zoek naar de gelijkmaker. Een vrije trap van Jonny Rowell werd door Corstjens tot bij Renaud Emond gekopt. Die zette er z’n voet tegen, maar Silvio Proto kon in corner keren. Nadien volgden nog enkele halve kansjes en stilstaande fases.

Een gelijkaardig spelbeeld na de pauze: W-B ging voorzichtig op zoek naar dat doelpuntje, terwijl Anderlecht met de handrem op stond te acteren en af en toe eens scherp counterde. Zo besloot Frank Acheampong een gevaarlijke en razendsnelle paars-witte tegenaanval naast. Zo lang het 0-1 bleef, mocht geel-blauw hopen op minstens een punt. Van Geneugden liet dan ook halfweg de tweede periode Ibou Sawaneh en Amido Baldé opdraven. Ibou, weer op de linkerflank, had een kwartier voor tijd een prima actie in huis. Zijn schot in de korte hoek ging jammer genoeg aan de verkeerde kant van de paal over de doellijn.

Het kranig weerwerk van de thuisploeg verdiende stilaan een doelpuntje. Rowell en Emond waren er dicht bij. De spits verlengde een vrijschop van de Brit, Proto keerde knap in hoekschop. De Anderlecht-goalie hield zijn netten schoon, ook op de lage trap van Emond in blessuretijd. Diep in de extra tijd was het Dennis Praet die W-B helemaal uittelde na slordig balverlies: 0-2. In de slotseconden werd Leander Dendoncker nog met een tweede gele kaart naar de kant gestuurd, maar dat was slechts een kanttekening. De wedstrijd was gespeeld: na twee overwinningen na elkaar, slikte Waasland-Beveren tegen Anderlecht zijn tweede nederlaag op rij. Komend weekend wacht de uitwedstrijd bij Cercle Brugge, de laatste partij voor de winterbreak.

 

Waasland-Beveren: Coosemans; D’Ulivo, Corstjens, Sousa, Addy (68′ Ibou); Henkens (81′ Maric), Rowell, Hubert, Cale; Vukusic (68′ Baldé), Emond

RSC Anderlecht: Proto; Colin, Mbemba, Deschacht, N’Sakala; Defour (61′ Tielemans), Praet, Dendoncker; Conte (87′ Alvarez), Mitrovic, Acheampong (72′ Najar)

Doelpunten: 29′ Defour (p.) 1-0, 93′ Praet 2-0

Gele kaarten: 40′ Defour, 42′ Cale, 55′ D’Ulivo, 74′ Hubert, 80′ Mbemba, 85′ Dendoncker, 94′ Dendoncker

Rode kaarten: 94′ Dendoncker

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Toeschouwers: 7.957