Go back

W-B Community in Indonesië: Dag 3

Tekst & foto's: Valy Van de Merlen

Community Manager Valy Van de Merlen verblijft momenteel in Jakarta voor een bezoek aan opvangtehuis Fajar Baru, een van de projecten waar W-B Community zich sinds enkele maanden achter schaart. Hij bekijkt er samen met Koen Vondenbusch van vzw Fajar Baru waarvoor de fondsen die Waasland-Beveren mee hielp te verwerven -onder andere met de shirtveiling na onze wedstrijd tegen KRC Genk- ingezet worden. Dagelijks brengt hij hier verslag uit.

 

Dag 3 – Vrijdag 9 januari 2015

6 uur ’s ochtends. De eerste zonnestralen verlichten m’n kamer. Aangezien het leven in Jakarta vroeg op gang komt, besluit ik al op te staan en een frisse douche te nemen. Nu ja, douche. Het is een ton met water met daarin twee schepjes. Maar toch doet het deugd, dat is het voornaamste. Na het heerlijke ontbijt die de zusters voor ons klaarmaakten, trekken we naar Bekasi. Bekasi is het gehucht in Jakarta waar Fajar Baru een grond gekocht heeft voor de oprichting van een nieuw opvangtehuis voor de verlaten kinderen.

Pater Scheurs, architect Kumadi en de zusters van de rozenkrans wachten ons op om 10 uur. Door het drukke verkeer in de stad komen we veel te laat aan. Maar ondertussen weet ik al dat op een bepaald uur afspreken in Jakarta gewoonweg onmogelijk is. Gelukkig maakt Pater Schreurs, die al van in de jaren 70 in Jakarta verblijft, er geen problemen van. Hij vangt ons met open armen op en biedt ons meteen een lekker fris watertje aan om af te koelen. Deugddoend, het is immers al 38 graden!

Ik merk meteen op dat de site volledig ommuurd is. Dat is in Indonesië een noodzaak, heb ik me laten vertellen. Wie zijn grond niet voorziet van een muur op de perceelgrens, stelt zijn grond eigenlijk open voor iedereen uit de buurt. Iets wat we toch willen vermijden. Na een wandeling door het meer dan 2 hectaren grote domein bekijken we de financiële toestand van Fajar Baru samen met de architect. Door inflatie van de Indonesische munt, de Rupiah, is de kostprijs van de bouwwerken jammer genoeg met zo’n 29 % gestegen. Maar we blijven niet bij de pakken zitten en besluiten dit jaar nog te starten met de eerste 2 gebouwen, het verblijf van de jongens en het verblijf van de  meisjes.

Eerst moet de bouwvergunning wel nog goedgekeurd worden. Net zoals in België kan dat wel enkele maanden aanslepen. We maken nog snel wat tijd vrij om met iedereen op de foto te gaan, en na het nuttigen van een kleine snack -iets wat Indonesiërs maar al te graag doen- vertrekken we naar onze volgende bestemming: het Slamet Ignatius Riyadi instituut, waar alle kinderen van Fajar Baru school lopen.

10904455_912409945460535_4775845467292536111_oplatNa een gesprek met de schooldirecteur bezoeken we enkele klassen van het kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs. Het is vandaag rapportuitreiking, dus heel wat ouders zijn aanwezig en krijgen in hun klassen een receptie aangeboden. Voor de verlaten kinderen van Fajar Baru zijn de zusters aanwezig.

We voelden ons een beetje bekeken door de leerlingen -hoe zou je zelf zijn?- maar worden steeds met een glimlach ontvangen. We merken op dat de kinderen van Fajar Baru naar een zeer degelijke school gaan. De onderwijsinstelling staat hoog aangeschreven, dit in schril contrast met de staatsscholen in Jakarta. Op de kleuterafdeling hebben de kleinsten zelf een eigen openluchtzwembadje staan op de speelplaats! Een duik nemen zit er niet in. We keren terug naar het klooster. Na een uitgebreid avondmaal en nog wat napraten kruipen ik mijn bed in. Tot morgen!

Foto’s van dag 3 kan je HIER bekijken!