Go back

W-B Community sleept Pro League+ Award in de wacht voor beste project

Tekst: Ward Callens - Foto: Martijn De Jonge

‘W-B Community’, de sociale cel van Waasland-Beveren, is bij de tweede editie van de Pro League+ Awards in de prijzen gevallen. Het verzilverde zijn nominatie in de categorie ‘Pro League+ Project Award’ voor beste community project, namelijk de ‘W-B Cup’.

W-B Community liet in de categorie Pro League+ Project Award medegenomineerden KRC Genk en KV Kortrijk achter zich. Voor W-B, dat vorig jaar ook al werd genomineerd in de categorie ‘Pro League+ Club Award, voor beste communitywerking, is het een mooie bekroning van zijn jarenlange sociale engagement en inspanningen om sterk maatschappelijk verankerd te zijn in Beveren en het Waasland. Voor de jury is het scholentoernooi de ‘W-B Cup’ een mooi voorbeeld van wat de maatschappelijke rol van een voetbalclub inhoudt: de club en het voetbal naar de lokale gemeenschap brengen, met de inzet van de infrastructuur, haar spelers met hun voorbeeldfunctie en in samenwerking met lokale partners, zoals de gemeente en scholen. De club geeft extra mogelijkheden aan bepaalde doelgroepen om hen te laten participeren in de werking van de club en tracht bepaalde thema’s (gezondheid, diversiteit, toegankelijkheid,…) via doelgerichte acties naar voor te brengen.

Jozef van Remoortel, voorzitter van Waasland-Beveren, is opgetogen met de award: “Het is een mooie erkenning van ons sociaal engagement en maatschappelijke betrokkenheid. Al vele jaren heeft onze club aandacht geschonken aan sociale projecten. Ze spelen een belangrijke rol in onze samenleving en toch worden ze al te vaak vergeten. Mensen samen brengen, hetzij tijdens een match of via onze sociale projecten, is belangrijk voor een samenleving in een multiculturele context. Onze vele partners en belanghebbenden erkennen de grote meerwaarde van onze projecten waardoor we ook voor hen een ondersteuning kunnen bieden met zicht op maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Valy Van de Merlen, Community Manager: “Als club is het belangrijk niet enkel op het veld, maar ook naast het veld een bepalende rol te spelen en een breed maatschappelijk draagvlak te creëren. Wij willen meer zijn dan een doorsnee voetbalclub. Een club die aandacht heeft voor alle groepen in de samenleving. Door de samenwerking met MLSO, gemeente Beveren en stad Sint-Niklaas kunnen we iedereen bereiken.”

 

Over de W-B Cup

Onze club en de gemeente Beveren organiseren vanaf het voorbije schooljaar de W-B Cup. De gemeente Beveren verdient als medeorganisator van het project dan ook de gepaste erkenning en een eervolle vermelding. De W-B Cup is een scholentoernooi voor kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs waarin tijdens de voorbije, eerste editie liefst 20 scholen in Beveren en haar deelgemeenten aan deelnamen. W-B Community wilde met het project tegemoet komen aan de behoefte aan een gestructureerde opvang en activiteiten voor kinderen binnen de gemeente Beveren en tevens de hele scholengemeenschap betrekken en samenbrengen.

Elke school mocht na de plaatselijke toernooitjes, waarin de deelnemende spelers -jongens én meisjes- vaak verrast werden door de spelers van Waasland-Beveren en leuke gadgets en aandenkens kregen, de winnende ploeg vertegenwoordigen tijdens het finaletoernooi op de Freethiel. Naast een beker voor de sportieve winnaar, werd er een fairplaytrofee uitgereikt. Fair play staat immers centraal in de W-B Cup, met een puntensysteem dat de meest faire ploeg aanduidt. Net als de sportieve winnaar, ontving de winnaar van de fairplaytrofee een leuke prijs.

Op 30 mei mocht de winnaar van de W-B Cup, de Beverse Lindenlaanschool, Waasland-Beveren vertegenwoordigen in de overkoepelende finale in het Freethielstadion tegen de andere clubs uit de Jupiler Pro League. De Jupiler Pro League installeerde het concept van Waasland-Beveren immers bij alle JPL-clubs. Daar werd de uiteindelijke winnaar, van zowel de sportieve beker als de fairplaytofee, gekroond en kreeg elke speler een medaille mee naar huis. Wie samen voetbalt met aandacht voor waarden als fair play, positiviteit en sportiviteit is tenslotte sowieso een winnaar!

 

Over de Pro League+ Awards

De Pro League en haar partner, de Football+ Foundation, zetten reeds jaren sterk in op de sociale rol van de Belgische voetbalclubs. En met succes, afgaande op de waaier aan mooie projecten en duurzame communitywerkingen die in verschillende clubs intussen uitgebouwd zijn. Via de Pro League+ Awards willen de Pro League en de Football+ Foundation vanaf dit seizoen jaarlijks een podium bieden aan de sterkste werkingen en de beste voorbeelden van sociale acties bij de teams uit de eerste klasse van het Belgisch voetbal.