Go back

Communicatie i.v.m. incident tijdens W-B – KV Oostende

Tekst: Ward Callens - Foto: Kevin Reyns

Waasland-Beveren wil graag een en ander verduidelijken in verband met een incident dat zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen KV Oostende plaatsvond op de staantribune. Een volwassen supporter vuurde in de eerste helft een vuurpijl af vanuit vak E die vervolgens via het dak terug in de staantribune terecht kwam en werd afgeweerd richting het dak van het Themacafé achter tribune drie, waar de brandweer de vuurpijl doofde.

Het ging om een individueel initiatief van één “supporter”, die kort na de feiten aan de hand van beelden en getuigenissen van andere supporters gevat werd. De man werd uit het stadion gezet en kreeg onmiddellijk een stadionverbod als veiligheidsmaatregel. Dat betekent dat hij niet meer welkom is in de Belgische voetbalstadions, nog voor de eigenlijke uitspraak van het stadionverbod en een eventuele boete. De club zal komende week bekijken, nadat alle elementen gekend zijn, om daarnaast ook een burgerrechtelijke uitsluiting te geven aan de man. Die geldt dan enkel voor het Freethielstadion en kan maximaal voor vijf jaar.

Verder stelt de club zich burgerlijke partij om alle kosten veroorzaakt door het incident te verhalen op de dader. De noodpijl veroorzaakte niet alleen brandwonden bij een volwassen supporter in het stadion en gehoorschade bij een andere, hij richtte ook schade aan op het dak van het Themacafé. De club beraadt zich over een tegemoetkoming aan de slachtoffers.

De club wenst zich uitdrukkelijk te distantiëren van deze verwerpelijke handeling van een individuele bezoeker. Dit soort grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in een voetbalstadion. Wij merkten op dat ook onze supporters heel wat maturiteit aan de dag legden in deze kwestie en zulks gedrag spontaan corrigeren. Wij gaan er verder vanuit dat dit bij een eenmalig feit blijft zodat alle Waasland-Beverensupporters met een gerust gemoed en in een positieve sfeer naar de Freethiel kunnen komen om de ploeg aan te moedigen.

Dat onze aanhang zaterdagavond negentig minuten lang bleef zingen, ook na de zware eindstand, en dat de avond voor het overige incidentvrij verliep, toont aan dat onze achterban over de nodige maturiteit beschikt en op positieve wijze de ploeg ondersteunt. Daar zijn wij als club erkentelijk voor. We Believe!