Go back

W-B slikt eerste thuisnederlaag tegen KV Oostende: 1-5

Tekst: Ward Callens - Foto: Geert Franquet & Jean Bonjean

Waasland-Beveren is zaterdagavond tegen zijn eerste thuisnederlaag gelopen. Geel-blauw verloor met duidelijke 1-5-cijfers van KV Oostende, dat nu alleen op kop staat in de rangschikking. Een dubieuze -zeg maar onbestaande- penalty voor de kustploeg in de eerste helft was het keerpunt in de partij. Na nog een tegengoal vroeg in de tweede helft kon W-B geen vuist meer maken, enkel Steeven Langil kon in de slotfase nog milderen. 

Het was voor Waasland-Beveren de eerste match na het vertrek van Renaud Emond en dus moest trainer Stijn Vreven weer wat schuiven in zijn basiself. Valtteri Moren en Jonathan Buatu speelden voor het eerst samen centraal in de verdediging. Gary Coulibaly schoof en rijtje op en ook Thibault Moulin mocht hoger spelen, in steun van spits Zinho Gano. Nieuwkomers Livio Nabab en Deni Milosevic begonnen op de bank.

KV Oostende kwam sterk voor de dag in de openingsfase. Na een kwartier resulteerde dat in de verdiende openingstreffer. Jordan Lukaku bediende Joseph Akpala: 0-1. Het was het signaal voor W-B om een tandje bij te steken. Op enkele minuten tijd verzamelde W-B een aantal prima kansen. Zo noteerden we schoten van Thibault Moulin en Steeven Langil en een kopbal van Zinho Gano.

De bal wilde er echter niet in en tot overmaat van ramp besloot scheidsrechter Alexandre Boucaut een penalty cadeau te doen aan de buren. Handspel van Gary Coulibaly zogenaamd, niet volgens de beelden. Gohi Bi Cyriac zette de elfmeter om: 0-2. Aan de overzijde floot de scheids strafschop voor een fout van Lukaku op Langil, maar herzag op aangeven van de grensrechter -weliswaar terecht- zijn beslissing. Vrijschop, maar zelfs geen geel voor de beenveeg van Lukaku. Kort voor de rust nog twee kansen voor de thuisploeg: zowel Coulibaly als Gano konden hun pogingen niet kadreren. 0-2 was de ietwat vertekende stand aan de pauze.

Vreven liet voor de tweede helft Floriano Vanzo en Livio Nabab opdraven in plaats van Olivier Myny en Milos Maric. Nabab werd haast meteen met geel bedankt voor een ogenschijnlijk faire tackle. De vrijschop die volgde werd door Cyriac binnen gekopt: 0-3, een erg bittere pil om te slikken voor W-B. Vier minuten later was de wedstrijd helemaal gespeeld toen Gohi Bi Cyriac al te makkelijk zijn hattrick mocht maken. De match was gespeeld en het tempo zakte uit de wedstrijd. Gano kwam nog oog in oog met Wouter Biebauw, maar de Oostendse doelman hield zijn netten schoon. Biebauw moest zich daarna wel gewonnen geven bij het schot van Steeven Langil, die zijn vijfde treffer van het seizoen mocht maken na een knappe actie.

Het laatste woord was voor invaller Yanick Loemba, die de zware 1-5-eindstand op het bord zette. Zo eindigde de avond in mineur voor Waasland-Beveren. Geen gedeelde leidersplaats voor W-B, dat met tien punten nog steeds stevig in de subtop staat. Komende zondag wacht alweer een lastige wedstrijd voor W-B met de verplaatsing naar Club Brugge.

 

Waasland-Beveren: Henkinet; Jans, Moren, Buatu (87′ Milosevic), Demir; Myny (46′ Vanzo), Coulibaly, Maric (k) (46′ Nabab), Langil; Moulin, Gano

KV Oostende: Biebauw; Capon, Rozehnal, Milic, Lukaku; Vandendriessche, Berrier, Siani (k); Canesin, Akpala, Cyriac

Doelpunten: 15′ Akpala 0-1, 34′ Cyriac (p.) 0-2, 47′ Cyriac 0-3, 52′ Cyriac 0-4, 78′ Langil 1-4, 88′ Loemba 1-5

Gele kaarten: 27′ Canesin, 40′ Moulin, 47′ Nabab

Toeschouwers: 6.763

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut