Go back

W-B springt naar elfde plek na 2-3-zege in Charleroi!

Tekst: Ward Callens - foto: Jean Bonjean & Geert Franquet

Waasland-Beveren heeft na de stuntzege tegen Anderlecht zondagavond een al even mooie en onverwachte overwinning geboekt op het veld van Sporting Charleroi. Thibault Moulin had met twee omgezette penalty’s en een assist een groot aandeel in de Beverse winst. Geel-blauw springt dankzij de zege naar de elfde plaats in het klassement!

Eén wijziging in de basiself bij Waasland-Beveren voor de verplaatsing naar Sporting Charleroi: de geschorste Milos Maric werd vervangen door Tortol Lumanza, de tweede basisplaats voor de middenvelder. In de dugout nam T2 Herman Vermeulen dan weer de honneurs waar voor Stijn Vreven, eveneens geschorst.

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg. Laurent Henkinet had een uitstekende redding in huis op de vrije trap van Enes Saglik. In de rebound kopte Jérémy Perbet raak, maar stond buitenspel. Charleroi was de dominante ploeg in aanvangsfase. Dreigen kon het evenwel alleen via stilstaande fases. Net voor het halfuur ging de bal op de stip na een duwfout van Jonathan Buatu op Perbet. Saglik faalde niet: 1-0.

De Zebra’s oogden scherper en ambitieuzer in de eerste periode en dat vertaalde zich ook in wedstrijdoverwicht. Henkinet behoedde zijn team voor een dubbele achterstand door met de voeten een prima kans van Dieumerci Ndongala te stoppen. Aan de overzijde bleef het gevaar beperkt. Enkel Steeven Langil kon Nicolas Penneteau onder vuur nemen, maar die had geen problemen met zijn afstandsschot. Kort voor de pauze nog een mooie kopkans voor Zinho Gano. De aanvaller kon de voorzet van Siebe Schrijvers echter niet binnen het kader plaatsen.

De tweede helft begon uitstekend voor W-B. Thibault Moulin trapte het leer tegen de hand van Gjoko Zajkov en dus strafschop. De Fransman zette de elfmeter zelf om, 1-1! De reactie van Charleroi liet niet op zich wachten. Henkinet ranselde een krachtige kopbal uit z’n doel en Buatu zat er nog net goed tussen toen Cristian Benavente op avontuur ging in de Beverse gevarenzone. Op het uur was het toch prijs: Saglik bediende Perbet, die van dichtbij simpel kon binnen tikken.

Livio Nabab werd dan in de strijd gegooid. Nog geen minuut stond de stevige spits op het veld of hij liet de meegereisde supporters al juichen. Na een heerlijke actie en dito assist van Moulin zorgde hij voor de gelijkmaker: 2-2! Nu was Charleroi weer aan zet in een wedstrijd die uiteindelijk alle kanten op kon gaan. Invaller David Pollet kon een flankvoorzet net niet in het kader deviëren. Net daarvoor kwam de bal na een fraaie dribbel van de ingevallen Floriano Vanzo voor de voeten van Gano. Die had de winning goal aan de voeten, maar zag Penneteau met een uitstekende redding de bal nog in hoekschop keren.

Dan moest het moment van Siebe Schrijvers nog komen. Net na het verstrijken van de negentig minuten nam hij vanuit een scherpe hoek Pennetau onder vuur, die alweer prima tussenkwam. In de slotminuut passeerde hij drie tegenstrevers in de rechthoek van Charleroi en werd dan neergehaald door Dorian Dessoleil. Moulin zette zich opnieuw achter de bal en hield het hoofd koel. Hij zette zijn tweede penalty van de avond om en bezorgde W-B alsnog de drie punten in het Stade du Pays!

Het was voor W-B niet alleen de eerste overwinning tegen Charleroi in eerste klasse, nog mooier zijn de drie bijhorende punten die geel-blauw over STVV en Sporting Lokeren naar een elfde plaats in de stand doen klimmen. Geel-blauw telt met nog twee wedstrijden op het programma in de reguliere competitie een voorsprong van vijf punten op het staartduo Moeskroen – Westerlo. Komende zaterdag speelt W-B tegen KV Mechelen zijn laatste thuiswedstrijd. Verzekert het zich dan ook mathematisch van Play-off II?

 

Sporting Charleroi: Penneteau; Marinos, Zajkov, Dessoleil, Willems (89′ N’Ganga); Saglik, Benavente (74′ Pollet), Marcq (k); Ndongala, Perbet, Baby (84′ Tainmont)

Waasland-Beveren: Henkinet; Jans, Coulibaly, Buatu, Demir; Moulin (k), Cissé (71′ Nabab), Lumanza (46′ Myny); Schrijvers, Gano, Langil (80′ Vanzo)

Doelpunten: 26′ Saglik (pen.) 1-0, 48′ Moulin (pen.) 1-1, 62′ Perbet 2-1, 72′ Nabab 2-2, 93′ Moulin (pen.) 2-3

Gele kaarten: 50′ Zajkov, 51′ Coulibaly, 55′ Marinos, 57′ Demir, 89′ Marcq

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Toeschouwers: 7.818