Go back

Statement naar aanleiding van documentaire ARD/WDR

Tekst: Ward Callens - foto: Kevin Reyns

Beste supporters,

 

Met dit bericht willen wij als club reageren op de documentaire van de Duitse televisiezenders ARD en WDR ‘Wettbetrug im Fußball – Milliardengeschäft für die Mafia’, over de gokmaffia in het voetbal. In de documentaire wordt gewag gemaakt van verdacht gokgedrag op de wedstrijd KV Oostende – Waasland-Beveren (3-3) van 17 januari 2016. Er zouden volgens de documentaire grote bedragen zijn ingezet bij diverse gokkantoren in het zuiden van Duitsland op de voorspelling dat er in de wedstrijd minstens drie keer zou worden gescoord.

Voor ons waren dat nieuwe feiten. Wij waren als club op geen enkele wijze op de hoogte van eventuele onregelmatigheden met betrekking tot de geciteerde wedstrijd. Voor, tijdens en na de wedstrijd in Oostende hebben wij geen enkel signaal ontvangen dat in de richting van beïnvloeding wijst. Tussen de gemaakte goals zaten bovendien enkele wereldgoals, wat al helemaal geen associaties met ongeregeldheden oproept.

Volgens de documentaire zou het gokbedrijf dat de verdachte transacties opmerkte de wereldvoetbalbond FIFA hebben ingelicht. Wij werden daar tot op heden niet over ingelicht en hebben dus geen weet van eventuele lopende onderzoeken. Uiteraard zal onze club haar volledige medewerking verlenen aan een officieel onderzoek naar het gokgedrag op de betreffende wedstrijd.

Wij betreuren echter dat wij vermeld worden in deze kwestie. De praktijken die worden aangehaald zijn zaken die wij als club ten stelligste veroordelen. Wij zijn een correcte en transparante club en verwerpen alles wat wijst op illegale gokpraktijken, beïnvloeding of matchfixing. De club overweegt dan ook om klacht neer te leggen tegen onbekenden, aangezien de integriteit en de goede naam van onze club besmeurd wordt.

Ook de interne regels voor onze spelers zijn duidelijk. In de spelerscontracten en ons intern reglement staat duidelijk vermeld dat het verboden is te gokken op wedstrijden van de eigen club of op andere wedstrijden in de Jupiler Pro League. Daar er geen verdere feiten gekend zijn over eventuele onregelmatigheden binnen onze club of bij onze spelers, gaan wij er vanzelfsprekend vanuit dat die ook niet hebben plaatsgevonden.

Voorts wachten wij verder onderzoek af en focussen wij ons op onze sportieve opdrachten in de competitie met voorop onze resterende wedstrijden tegen KV Mechelen en KVC Westerlo. Wij doen een positieve oproep naar onze technische staf en spelers om zaterdag sportief te reageren en met meer dan drie doelpunten te winnen. Wij hopen en rekenen daarbij op de massale steun van onze aanhang in het Freethielstadion.

 

Sportieve groeten,

Bestuur en directie Waasland-Beveren

 

 

Klik hier om de telefonische reactie van onze voorzitter Dirk Huyck aan VRT-radio te beluisteren.