Go back

W-B eindigt seizoen als twaalfde na nipte nederlaag in Westerlo

Tekst: Ward Callens - foto: Jean Bonjean & Geert Franquet

Waasland-Beveren heeft op de slotspeeldag met 1-0 verloren op het veld van KVC Westerlo. Jens Cools zette na een halfuur de enige treffer van de partij op het bord, het doelpunt van de redding zou later blijken. W-B eindigt het seizoen als twaalfde en maakt zich op voor Play-off II, waar het mag uitkomen tegen Standard Luik, KV Kortrijk en Moeskroen.

Geen Laurent Jans bij Waasland-Beveren. De rechtsachter kampte met hinder aan de hamstrings en wordt rust gegeven. Zijn vervanger was Hugo Sousa, meteen de eerste basisplaats van het seizoen voor de Portugees. Livio Nabab werd in de kern last-minute vervangen door Arthur Irawan. De spits stond op het punt vader te worden en mocht zijn vrouw bijstaan in Frankrijk. Steeven Langil was er weer bij na ziekte. Hij begon op de reservebank.

KVC Westerlo wist wat het te doen stond tegen W-B. De Kemenaren moesten winnen om nog kans te maken op het behoud en rekenen op een nederlaag van STVV of OH Leuven. W-B was voor aanvang van de wedstrijd al zeker van Play-off II. Toch was Stijn Vreven met de nodige ambities naar ’t Kuipje afgezakt: “We kunnen nog tiende eindigen. We zijn hier dus om te winnen. Ik heb sympathie voor Westerlo, maar we kunnen niet sentimenteel zijn. Wij hebben ook onze sportieve doelstellingen en moeten onze plicht vervullen.”

Leuk wedstrijdbegin in Westerlo met twee aanvallend ingestelde ploegen. Na een kwartiertje kwamen de eerste echte kansen: Siebe Schrijvers kwam oog in oog met doelman Kristof Van Hout, maar zijn inzet ontbrak kracht waardoor de Westelse goalie kon redden met de voet. Meteen daarna was het aan de thuisploeg: Benjamin De Ceulaer vond ruimte voor een schot, te centraal en dus pal op Laurent Henkinet.

Op het halfuur liet Jens Cools ’t Kuipje juichen. Hij rondde het voorbereidend werk van Khaleem Hyland af met een geplaatst schot in de linkerbenedenhoek: 1-0. W-B dook regelmatig op aan de kooi van Van Hout, maar sprong net te slordig om met zijn mogelijkheden. Kort voor de pauze haalde Olivier Myny de achterlijn en legde hij prima terug tot bij Schrijvers, die zijn uithaal niet laag kon houden.

Weinig doelgevaar na de koffie op wat mogelijkheden voor Zinho Gano en Thibault Moulin -zonder twijfel de beste man op het veld- na. Ook Cools en Ousseynou Cissé konden nadien uithalen, zonder écht gevaarlijk te zijn. Halverwege de tweede helft plots gejuich vanop de tribunes: Club Brugge was op voorsprong gekomen bij OH Leuven, waardoor de thuisploeg virtueel gered was. Zolang het 1-0 bleef, bleef het echter spannend voor de Kempenaren. De Ceulaer zocht de 2-0 vanuit een scherpe hoek, zijn poging werd zonder veel moeite gestopt door Henkinet.

W-B dropte regelmatig ballen in de zestien, waar de crosses onschadelijk werden gemaakt door Filip Daems en Kenneth Schuermans. Westerlo verdedigde in de slotfase met man en macht. Voorts ontbrak het de bezoekers aan wat extra creativiteit om gelijk te kunnen maken. De score wijzigde niet meer. Bibberen en beven tot het einde voor Westerlo, dat uiteindelijk wel in eerste klasse blijft. W-B eindigt de reguliere competitie als twaalfde -een clubrecord in de Pro League- en mag zich opmaken voor Play-off II. Het wordt ingedeeld in poule A met Standard, KV Kortrijk en Moeskroen.

 

KVC Westerlo: Van Hout; Apau, Dames (k), Schuermans, Mustoe; Henkens (76′ Annys), Cools, Hyland, Molenberghs (91′ Ruyssen); De Ceulaer (85′ Lecomte), Gounongbe

Waasland-Beveren: Henkinet; Sousa, Coulibaly, Buatu, Demir; Moulin (k), Cissé; Myny (78′ Milosevic), Schrijvers, Vanzo (62′ Langil); Gano

Doelpunten: 30′ Cools 1-0

Gele kaarten: 34′ Mustoe, 47′ Vanzo, 50′ De Ceulaer

Scheidsrechter: Sébastien Delferière