Go back

Schools Cup komt op 28 mei opnieuw naar de Freethiel

Tekst: Pro League & Ward Callens - foto: Photonews

Op zaterdag 28 mei vormt de Freethielstadion voor het tweede jaar op rij het decor voor de tweede editie van de Pro League Play for Change Schools Cup, het nationale scholentornooi van de Pro League. 280 jongeren uit het vijfde en zesde leerjaar van basisscholen uit gans België zullen een dag kunnen voetballen zoals de profs. Bovendien nodigen de Pro League en partner Play for Change ook drie ploegjes met minderjarige vluchtelingen uit, om samen met hun leeftijdsgenoten te genieten van een dag zorgeloos voetballen in een sfeer van samenhorigheid en fair-play.

De Schools Cup is een voetbaltornooi in een professionele voetbalomgeving, maar waarbij ontspanning, fair-play en samenhorigheid voorop staan. Zo zal er een fair-play prijs uitgereikt worden voor de fairste ploeg en zullen de ploegjes bestaan uit jongens én meisjes. De partner van de Pro League voor de organisatie van dit tornooi is Play for Change, een organisatie die zich inzet om via sport jongeren te versterken en te integreren in de samenleving.

Alle Pro League clubs organiseren lokale selectiemomenten voor scholen uit hun buurt. Via scholentornooien, maar ook lokale sociale projecten en naschoolse begeleidingsprogramma’s wordt per club één scholenteam geselecteerd dat als vertegenwoordiger van die Pro League club naar de Freethiel wordt afgevaardigd. Hier zullen de zestien teams een tornooi spelen waar ze aangemoedigd zullen worden door ouders, medeleerlingen en supporters. Niet alleen zullen ze de wedstrijd zoals profs mogen afwerken in de kleuren van hun favoriete Pro League team. Bovendien zullen ze ook het bezoek krijgen van profspelers en clubvertegenwoordigers om hen aan te moedigen tijdens de wedstrijden.

Voor deze editie krijgen de 16 Pro League-scholenploegen en titelverdediger SK Lierse het gezelschap van drie ploegjes van jongens en meisjes die verblijven in opvangcentra voor asielzoekers. Zij worden door de Pro League en Play for Change, in samenwerking met Fedasil, Croix-Rouge en het Rode Kruis, uitgenodigd om samen met hun leeftijdsgenoten te genieten van een dagje zorgeloos voetballen. Iedereen is welkom om deze jongens en meisjes aan te moedigen, zaterdag 28 mei op de Freethiel!

Waasland-Beveren zal tijdens de Schools Cup vertegenwoordigd worden door de gemeentelijke basisschool De Toren uit Melsele. De Toren won midden maart het finaletoernooi van de W-B Cup, eveneens in het Freethielstadion. De W-B Cup is het scholentoernooi van Waasland-Beveren, waar jaarlijks een twintigtal Beverse basisscholen aan deelnemen en waarin fair-play centraal staat. De Pro League baseerde haar Schools Cup op de W-B Cup, vorig jaar het winnende community project bij de Pro League+ Awards.

Leefschool De Wollewei uit Haasdonk won na het finaletoernooi van de W-B Cup de fair-playtrofee. De leerlingen van de basisschool mogen als beloning mee oplopen met de spelers voor de wedstrijd van Waasland-Beveren tegen Standard Luik op zondag 3 april.

Play For Change Pro League Schools Cup