Go back

W-B haalt in eerste zit licentie voor volgend seizoen

Tekst: Olivier Swolfs & Ward Callens - foto: Kevin Reyns

Vandaag kreeg onze club van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond te horen dat er in haar vergadering van 4 april beslist werd om aan Waasland-Beveren de licentie betaald voetbal voor het seizoen 2016-2017 toe te kennen. W-B wordt niet uitgenodigd om extra informatie te verstrekken en is dus geslaagd in eerste zit! 

Onze financieel directeur, Olivier Swolfs, geeft tekst en uitleg bij het behalen van de licentie. “Een licentie halen was de laatste jaren een huzarenstukje geworden in Beveren. Vooral door het opgelopen gecumuleerd verlies uit het verleden, maar ook door de op het laatste moment gewijzigde spelregels in de hoogste voetbalcompetitie van ons land, werd vorig seizoen in extremis beroep gedaan op een borg van onze gemeente om de licentie binnen te halen.

Wij stelden toen dat het over een borg ging -en géén betaling zoals sommige negatievelingen wilden laten uitschijnen- en tegelijkertijd communiceerden we dat het om een tijdelijke maatregel zou gaan. Enkele actoren uit het politieke landschap geloofden ons toen niet, maar wij bouwden intussen rustig en met vertrouwen verder aan ons plan, met de steun van de ‘believers‘ van onze club.

Ook schreven we toen dat we sinds twee jaar drastische maatregelen aan het nemen waren in onze club, maar zoals bij elk herstelplan was er tijd nodig. Tijd om het verleden uit te zweten en tijd om de juiste beslissingen te nemen voor de toekomst. Onze raad van bestuur en onze directie, belast met het dagelijks bestuur van onze club, had een 12-puntenprogramma opgesteld dat unaniem werd gesteund door onze aandeelhouders op de algemene vergadering. We zouden orde op zaken stellen en hadden 12 concrete doelstellingen. Tegelijkertijd werd de nieuwe sportieve visie uitgeschreven en begon de uitwerking van ons plan.

Vandaag kunnen we toch met enige fierheid stellen dat

  • we in eerste zit onze licentie beet hebben, in tegenstelling tot enkele andere clubs
  • we felicitaties hebben gekregen van de licentiemanager omwille van onze gedaanteverwisseling in de samenstelling van het dossier alsook met het behalen van veel mooiere financiële resultaten in vergelijking met de voorbije jaren. Onze inspanningen worden dus ook door externen waargenomen.
  • we géén borg nodig hadden van onze gemeente zodat we weer een stap zetten in financiële onafhankelijkheid.
  • we afstevenen op een financieel resultaat volgens plan. Het is te vroeg om een winst van het boekjaar aan te kondigen, maar alle indicatoren zijn gunstig zodat zonder tegenslagen in de laatste drie maanden van ons boekjaar we hopelijk zelfs betere cijfers kunnen voorleggen dan voorzien.
  • we beschikken over een aanzienlijke spelersportefeuille. Die spelers zijn dus eigendom van de club.
  • onze club kan rekenen op vele hardwerkende medewerkers die de club naar een hoger niveau aan het tillen zijn.

Onze club moet aan de licentiecommissie geen extra informatie verschaffen, geen bijkomende toelichtingen geven. De vrijgekomen tijd kan dus goed besteed worden aan de afwerking van het huidige seizoen en aan de voorbereidingen van volgend seizoen, waar we intussen al volop mee bezig zijn. En net dat verklaart de huidige bedrijvigheid bij onze club. De opmerkzame onder ons zal het niet kunnen ontkennen. Regelmatig brandt laat nog licht lang in de kantoren van de Freethiel. Om goede beslissingen te kunnen nemen, moet je alle elementen uit een dossier goed kennen.

Onze voorzitter en de sportieve cel hebben de laatste weken intensief evaluatiegesprekken gevoerd met de volledige spelerskern en technische staf over het voorbije seizoen en het (voorlopig) behaalde resultaat. Dit met de bedoeling om ook volgend jaar sportief weer een stap vooruit te kunnen zetten. We zijn dus zeer kritisch voor onszelf en ons team. Onze ambitie is om elk jaar beter te doen. Samengevat: naast financieel zijn we ook sportief op koers!

We willen ook hier iedereen bedanken die er actief of passief voor gezorgd heeft dat onze club de licentie vlekkeloos heeft binnen gehaald. Dit geeft een vertrouwensboost voor de toekomst. Er beweegt iets op de Freethiel. We willen geen eendagsvlieg zijn maar een club met stevige fundamenten. Fundamenten die je stap per stap of steen per steen opbouwt. De licentie zonder problemen binnen halen was alweer een stap in de goede richting!”