Go back

Fajar Baru: Aankomst met warm onthaal

tekst en foto: Valy Van de Merlen

Community Manager Valy Van de Merlen verblijft momenteel, samen met een groep bestuursleden en sympathisanten van Fajar Baru, in Jakarta voor een bezoek aan het opvangtehuis Fajar Baru. Dit is één van de projecten waar W-B Community zich sinds enkele jaren achter schaart. Onze Community Manager bekijkt er samen met Koen Vondenbusch, voorzitter van vzw Fajar Baru België, waarvoor de fondsen die Waasland-Beveren mee hielp te verwerven, ter plaatse ingezet worden. Dagelijks zal Valy hierover verslag uitbrengen.

 

Dag 1 – vrijdag 23 juni 2017

Na een lange maar rustige vlucht vanuit Schiphol landden we vrijdagmorgen op de luchthaven van Jakarta.  Het tijdsverschil tussen België en Jakarta is 5 uur. Dat was voor ons een eerste aanpassing, maar zowat alles is hier anders, van de onbekende geuren tot de hectische toestand op de luchthaven en de wegen. Aan de uitgang van de luchthaven wachtte zuster-overste Gabriella ons op met twee minibusjes van het opvangtehuis.

Het was nog een lange rit door een druk en overbevolkt Jakarta vooraleer we ons hotel bereikten. Daar hadden we maar de tijd voor een korte check-in om onmiddellijk te vertrekken naar het opvangtehuis Fajar Baru in Cimanggis, een drukke voorstad van Jakarta.

In het tehuis werden we opgewacht door nagenoeg alle kinderen die er momenteel verblijven. Dat was voor ons een aangename verrassing. Op voorhand was ons namelijk meegedeeld dat de kinderen in de vakantieperiode, die net begonnen was, naar familieleden of kenissen zouden gaan. Ze hadden echter verkozen om ons te ontmoeten en dus nog enkele dagen in het tehuis te blijven. Een vijftigtal kinderen en de zusters verwelkomden ons met allerlei geschenken, dans en gezangen. Het maakte op ons een diepe, maar vooral ontroerende indruk. Ook de kinderen waren bijzonder uitgelaten en genoten van onze komst.

Tussendoor waren er een aantal toespraken. Zuster Gabriella schetste ook de toestand waarin het opvangtehuis en het project in Jakarta zich nu bevinden. Er is al veel gebeurd maar er staat nog heel wat werk voor de boeg om de kinderen die in Fajar Baru verblijven een volwaardige toekomst te bezorgen. Nadien was het onze beurt om onze geschenken die we uit België hadden meegenomen uit te delen: snoepgoed, kleur- en stickerboeken, schrijfgerief en speelgoed. Het hoogtepunt voor de oudste jongens was het uitdelen van een volledig stel voetbaltruitjes van Waasland-Beveren.

Vermoeid, maar heel voldaan, keerden we terug naar ons hotel voor een verdiende nachtrust. Tot morgen!

 

Klik hier voor de foto’s van onze eerste dag.