Go back

FAJAR BARU DAG 2: EEN NIEUWE THUIS VOOR DE MEISJES

tekst en foto: Valy Van de Merlen

Community Manager Valy Van de Merlen verblijft momenteel, samen met een groep bestuursleden en sympathisanten van Fajar Baru, in Jakarta voor een bezoek aan het opvangtehuis Fajar Baru. Dit is één van de projecten waar W-B Community zich sinds enkele jaren achter schaart. Onze Community Manager bekijkt er samen met Koen Vondenbusch, voorzitter van vzw Fajar Baru België, waarvoor de fondsen die Waasland-Beveren mee hielp te verwerven, ter plaatse ingezet worden. Dagelijks zal Valy hierover verslag uitbrengen.

 

Dag 2 – zaterdag 24 juni 2017

Na een korte, maar deugdoende nachtrust maken we ons op voor een nieuw bezoek aan het klooster en het opvangtehuis. Het is een speciale dag, want vandaag zullen we de nieuwe woonst van de meisjes bezoeken.

Het is nog geen half elf, maar op de parking van ons hotel worden we reeds opgewacht door de chauffeur van de zusters die ons naar de kinderen zal brengen. Bij aankomst kregen we, zoals verwacht, opnieuw een leuke verwelkoming met dansjes en gezangen. Fantastisch hoe ze ons steeds ontvangen! Maar waar we vooral naar uitkijken, en waarom we hier eigenlijk ook zijn; hoe wordt ons geld besteed? Is er een evolutie na ons vorig bezoek? Dit is uiteindelijk het doel van onze trip.

Even de situatie schetsen hoe deze was tijdens ons vorig bezoek in 2015. De zusters hadden in Bekasi, een buitenstad van Jakarta, een grond gekocht waar ze een woonst gingen voorzien voor de zusters, de kinderen en ouderen. Nadat de werken waren aangevat werd er, na protest van de moslimgemeenschap in de buurt, besloten niet verder te bouwen en een nieuwe oplossing te zoeken voor de kinderen.

Op twee jaar tijd is er dan ook heel veel veranderd. De zusters hebben een grond gekocht, vlakbij het klooster, waar ze een nieuwe woonst hebben gebouwd voor de meisjes. De meisjes die tijdens ons vorig bezoek nog met twintig in een kamer van 20m² groot sliepen, mochten op 22 juni verhuizen naar hun nieuwe verblijfplaats vlakbij het klooster. Ipv met twintig, slapen ze nu per twee of per vier op de kamer. Er is zelfs plaats voorzien voor een 50-tal meisjes in totaal. Niet alleen een slaapplaats, maar uiteraard ook een was- en plas is er voorzien.

De meisjes zijn in ieder geval dolenthousiast met hun nieuwe verblijfplaats, maar dat zijn wij ook. Het bezoek gaf ons een enorme voldoening. Komende dagen zullen we zien waar de jongens en de allerongsten verblijven. We kijken er naar uit!

Een fotoreportage kan je hier zien.