Go back

Fajar Baru dag 5: de toekomst

Community Manager Valy Van de Merlen verblijft momenteel, samen met een groep bestuursleden en sympathisanten van Fajar Baru, in Jakarta voor een bezoek aan het opvangtehuis Fajar Baru. Dit is één van de projecten waar W-B Community zich sinds enkele jaren achter schaart. Onze Community Manager bekijkt er samen met Koen Vondenbusch, voorzitter van vzw Fajar Baru België, waarvoor de fondsen die Waasland-Beveren mee hielp te verwerven, ter plaatse ingezet worden. Dagelijks zal Valy hierover verslag uitbrengen.

Dag 5 – dinsdag 27 juni 2017

Fajar Baru heeft in Jakarta al heel wat verwezenlijkt maar er zijn nog heel wat plannen om de situatie van het opvangtehuis uit te bouwen en de continuïteit ervan te geranderen. Tegenover het pas gerenoveerde huis voor de meisjes kocht Fajar Baru in 2016 een ander huis met 250m² grond. Het is de bedoeling om er op termijn een dienstgebouw uit te bouwen met een wasplaats, keuken en verblijfplaats voor enkele zorgzusters. De werkzaamheden zijn sedert enkele maanden gestart. De verbouwingskosten worden geraamd op € 35.000. Momenteel verblijven de jongens in een huurwoning om de hoek. Zij mogen hier tot juni 2018 verblijven. Ondertussen heeft Fajar Baru een andere woning gekocht en een voorschot betaald. De definitieve verkoop zal binnen een maand afgerond worden.

Fajar Baru denkt nog verder dan huisvesting alleen. Tijdens een ontmoeting met de Belgische Pater Schreurs, bezieler van Fajar Baru Indonesië, werd van gedachten gewisseld over mogelijke projecten. Dit voor een betere ondersteuning inzake opvoeding, begeleiding en onderwijs voor de kinderen.

Ten slotte nemen we een roerend afscheid van de kinderen en de zusters in het klooster. We kijken uit naar een volgende ontmoeting wanneer we de nieuwe realisaties van Fajar Baru ter plaatse kunnen bekijken.

Voor ons is hiermee het bezoek aan het opvangtehuis Fajar Baru afgesloten. De kinderen die worden opgevangen in het tehuis komen uit alle hoeken van Indonesië. Om het land en hun culturen beter te leren kennen reizen we komende dagen naar de eilanden Sulawesi en Bali. Het verslag hierover kan u volgende week op onze website nalezen.