Go back

Reactie vanuit de club over artikel opbrengsten – loonkosten

Gisteren verscheen in de media een artikel waarin de opbrengsten van de club vergeleken werden met de loonkosten. De bestuurders van Waasland-Beveren verslikten zich in de koffie bij het lezen van dat bewuste artikel.

Financieel directeur Olivier Swolfs legt uit hoe de vork écht aan de steel zit.

“We betreuren de verkeerd voorgestelde cijfers in het artikel. De krant stelde dat de vaste inkomsten € 4.028.231 bedragen en dat de loonkosten €5.255.672 bedragen. Zo creëer je dus de verkeerde perceptie dat wij als club meer uitgeven dan we verdienen. Ik herhaal het nog eens: verkeerde perceptie.”

“Wat de journalist in kwestie vergat, is het volgende feit: onze club heeft twee vennootschappen die samen het financieel hart vormen van de club Waasland-Beveren. Om juist te rapporteren dien je elkaars vorderingen en tegoeden tussen deze twee vennootschapen te zuiveren en dan pas krijg je een geconsolideerde balans. Wil je dus Waasland-Beveren financieel evalueren? Dan moet je deze balans analyseren.”

“Als je dus de totale bezoldigingen ten opzichte van de bedrijfsopbrengsten zet, krijg je een verhouding loon/opbrengsten. Dat is het punt dat men wilde maken. Hoeveel procent van een budget gaat naar lonen. We hebben alvast een rekensom gemaakt zodat we zeker zijn dat er nu wel juiste cijfers circuleren.”

Conclusie

“Ons bestuur zorgt dus voor een groeiend budget. Gemiddeld genomen heeft onze club een budget van ongeveer €10.000.000. Jaren geleden was dit aanzienlijk minder. Ook voor het jaar 2017-2018 komen we minstens aan dit budget. Stellen dat onze club vaste inkomsten heeft van vier miljoen is dus pertinent fout. Wij willen onze supporters, sympathisanten, sponsors en stakeholders geruststellen. Onze club is echt niet gek om 130% van de inkomsten aan lonen te betalen. We vinden onze verhouding correct en met onze politiek zal onze club niet veel moeite hebben om te voldoen aan komende financial fair-playregels. Dit staat toch in contrast met de financiële doping die rondom ons toeneemt. Naar onze bescheiden mening vinden we dat je een ploeg stap per stap moet opbouwen en niet kopen.”

“Het eerste is structureel, het tweede kan ervoor zorgen dat het zeer snel in elkaar klapt als de broodheer er plots genoeg van heeft als blijkt dat geld verliezen toch niet zo leuk is als eerst gedacht.”

“We hielden eraan de foutieve berichtgeving even te duiden naar jullie toe. De betrokken journalist werd eveneens gecontacteerd en op de hoogte gebracht. Ook hij zal zijn plicht doen en de rechtzetting publiceren.”

Tot morgen op de Freethiel!