Go back

Racisme niet welkom op de Freethiel!

Tekst en afbeelding: Valy Van de Merlen

Afgelopen weekend, zowel voor als tijdens de wedstrijd tegen Royal Excel Moeskroen, merkten we een groep supporters op die hun politieke uiting duidelijk kenbaar wensten te maken met anti-Waalse gezangen, gesteund door Vlaamse vlaggen. We respecteren uiteraard het recht op vrijmeningsuiting, maar willen als familiale club duidelijk benadrukken dat we ons distantiëren van elke vorm van racisme en dit steeds zullen veroordelen! 

Wij vinden het belangrijk als club een sterk signaal te geven aan de Belgische voetbalwereld. We zijn een familiale club die tracht dit beeld te vormen naar de buitenwereld toe. We moeten onze clubkleuren verdedigen op een waardige manier, zowel op als naast het voetbalveld. Daarbij gaat het niet enkel om mooie woorden, maar ook om concrete daden.

Respect voor onze club, maar ook respect voor onze tegenstander. We blijven bij Waasland-Beveren de familiale waarden trouw, gisteren en morgen.

Onder kwetsende en discriminerende spreekkoren vallen alle verbale uitingen die niet bedoeld zijn om het eigen team aan te moedigen of de gezonde rivaliteit tussen teams te uiten, maar racistische, kwetsende en beledigende kreten en teksten die gericht zijn naar gemeenschappen en individuen zoals oerwoudgeluiden en beledigende en bagatelliserende gezangen. Deze horen namelijk niet thuis in het voetbal.

We willen nogmaals benadrukken dat supporters die zich schuldig maken aan enige vorm van racisme vervolgd zullen worden en bestraft worden met wering uit het stadion. Wij hopen dan ook dat deze boodschap begrepen wordt door de betrokkenen. Bovendien roepen we op om onze spelers op een positieve manier aan te moedigen in de toekomst.