Go back

STOP KWETSENDE SPREEKKOREN

Tekst: Walter Clippeleyr

Gedaan met het roepen van vuil janet of vuile neger in onze voetbalstadions. De Pro League pakte vorige week uit met een actieplan tegen discriminerende en kwetsende spreekkoren. Dergelijke verwensingen vanuit de supportersvakken zijn schering en inslag in elk stadion. De scheidsrechter is steevast een amateur, een janet, een homo of een vuile rat. En aan het adres van zwarte spelers weerklinken oerwoudgeluiden. Hoe laag kan een mens zich gedragen?

Met het langverwachte actieplan schakelt de Pro League nu een versnelling hoger om alle discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen uit de voetbalstadions te bannen, ja zelfs kordaat te bestraffen.

De Pro League pakt uit met een waaier aan concrete richtlijnen voor alle profclubs – van preventie tot bestraffing – en hoopt dat de uitwerking van het plan ook tot in het amateurvoetbal zal doorsijpelen.

”De afgelopen jaren leek het na een resem incidenten alsof zulke spreekkoren onbestraft bleven. Er was geen bewustzijn, alles werd vrolijk afgedaan als folklore Maar die tijd is nu voorgoed voorbij”, legde Stijn Van Bever, de communicatieverantwoordelijke van de Pro League uit. Hij voegde er nog aan toe: ”Bij elk kwetsend spreekkoor dat in het verslag van de scheidsrechter of match delegate – hij houdt het gedrag van de supporters nauwlettend in de gaten, red. – opduikt, zullen clubs sowieso voor het bondsparket moeten verschijnen. Zonder uitzondering. Dat zal een berg extra werk opleveren, maar het zij dan maar zo.”

stadionverbod en cursus

Voetbalsupporters die discriminerende en kwetsende spreekkoren aanheffen, krijgen een stadionverbod van twee jaar. Pas na het volgen van een cursus die de Pro League zelf opzet, mogen ze terugkeren naar de tribune.
Die cursus zal bestaan uit twee delen en duurt twee namiddagen. Een algemeen deel over wat al dan niet mag in een stadion. In een tweede deel van de cursus wil de Pro League op basis van gesprekken of filmpjes van getroffen medesupporters, liefst van de eigen club, supporters een spiegel voorhouden.

Stijn Van Bever: ”Zo’n wangedrag werd in het verleden al te vaak vergoelijkt. Het gebeurt binnen het stadion en hoort ergens bij het voetbal, hoorde je dan. Maar we hebben ook homoseksuele, gekleurde supporters en | of ballenjongens. Voor hen is de fun na zulke uitspraken dan wel gauw voorbij, niet?”

straffeloosheid is voorbij

De Pro League verzamelde al getuigenissen van supporters van verschillende clubs die uitleggen wat het voor hen betekent. Ze liet zich ook omringen door experts bij het uitwerken van die cursus. Er zijn al gesprekken geweest met de Kazerne Dossinin Mechelen, het Joods Museum in Brussel en enkele holebiorganisaties.
Ook voor de baldadige supporter behoort de straffeloze speeltijd tot het verleden, ook op de Freethiel.

”Bij wangedrag volgt meteen een stadionverbod, opgelegd door de club zelf, in afwachting van wat de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken of het gerecht beslissen.”

Hopelijk moet het zover niet komen. Want voetbal is én moet een feest blijven, ook morgen.