Go back

W-B verliest trouwe supporter

tekst : Walter Clippeleyr | foto : archief

Gij zult niet eenzaam zijn,
de nachtegaal zal fluiten.

Heel onverwachts is woensdag 30 oktober in de namiddag Andrea Van Duyse, 91 jaar, overleden. Samen met haar echtgenoot Marcel Smet, 94 jaar, hadden ze vorige zondag in familiekring hun zeventigste huwelijksverjaardag gevierd. De tientallen felicitatiekaartjes op het dressoir ten huize aan de Gentseweg 50 in Beveren zijn er vandaag nog de stille getuige van. Van die heugelijke dag hebben Andrea en Marcel, het oudste en vurigste supporterskoppel van W-B, nauwelijks kunnen nagenieten. Amper drie dagen later sloeg het noodlot toe als een dief in de nacht.

”Voetbal was haar leven. Het deed haar geweldig pijn dat we de jongste tijd niet meer naar de Freethiel konden komen”, vertelde Marcel doorheen zijn tranen op de miezerige morgen van Allerheiligen. Het raakte mij.

Op de rouwbrief van Andrea staat onder haar naam ”Trouwe supporter van Waasland-Beveren” vermeld. Zij was dat als geen ander, want samen met Marcel wilde zij voor geen geld van de wereld een thuismatch van haar ploeg missen. Andrea wond er geen doekjes om: ”Ik vraag aan Sint-Antonius om W-B te helpen winnen. Als hij dat niet doet, draai ik hem om”, vertrouwde zij mij een paar jaar geleden toe tijdens een interview. Ik ben er zeker van dat zij over W-B blijft waken en die voorspraak aan hem in wie zij een diep geloof had, zal blijven vragen.

supporter en bestuurder

Marcel en Andrea, Andrea en Marcel, vormden een onafscheidelijk koppel. De zorg voor elkaar was toonaangevend. Beiden groeiden op in een landbouwersgezin: hij in Haasdonk, zij in Vrasene. Zij huwden in 1949. In Sint-Niklaas werkten ze jarenlang keihard in hun beenhouwerij. Nadien zijn ze verhuisd naar Beveren op de grensscheiding met Sint-Niklaas. In 1971 kregen beiden de voetbalmicrobe te pakken. Allebei gingen ze eerst aan de slag bij Red Star Haasdonk, nadien bij Red Star Waasland en Waasland-Beveren. Tot op vandaag waren beiden niet enkel trouwe supporters, maar waren ze ook lid van de algemene aandeelhoudersvergadering van W-B.

Andrea, de voorzitter, het bestuur, de medewerkers en vrijwilligers, alle supporters, kortom iedereen die geel-blauw in het hart draagt, zijn jou erkentelijk en oprecht dankbaar voor wat je voor onze club, vaak ongezien en ongeweten, hebt gedaan. Voor altijd.

Marcel en beste familie, we wensen jullie veel sterkte om hetplotse heengaan van je lieve echtgenote en familielid een plaats te geven diep in jullie hart.

Mijmeren over wie ooit het hart raakte en het zo zalig deed opspringen van vreugde; Mijmeren over hun dood die het hart raakte en het hard deed stilstaan van verdriet; Mijmeren over wat samen gedeeld werd en waardoor ze ons zo dierbaar werden; Dankbaar blijft het hart, pijnlijk het gemis maar de mijmering steeds zo kostbaar.

De uitvaartdienst vindt plaats op vrijdag 8 november om 10 uur in de Sint-Martinuskerk aan de Grote Markt te Beveren.

Andrea gaf afgelopen seizoen de aftrap tijdens de thuiswedstrijd tegen KAS Eupen