Waasland-Beveren gaat in zee met Same Shirt Same Passion (SSSP). Deze organisatie zet zich in om mensen met een psychische kwetsbaarheid terug in te schakelen in de maatschappij door hen te laten sporten, concreet : om hen te laten voetballen.

 

In samenwerking met Waasland-Beveren wil SSSP een team oprichten dat actief kan zijn in een reguliere competitie. Wellicht wordt dit de liefhebberscompetitie Land van Beveren.

 

 

Waarom?

Rond de geestelijke gezondheidszorg of mentale gezondheid bij sporters bestaat nog altijd een groot stigma. Mensen met een mentale of psychische kwetsbaarheid zijn mensen die minder goed kunnen functioneren of tegen een aantal drempels aanlopen. Het zijn ook zeer vaak mensen die hun sportclub opgeven omdat ze meestal geen gehoor- of steunpunt vinden binnen hun club.

Wij willen aan de buitenwereld laten zien dat aan deze mensen op zich niets verkeerd is. Het zijn mensen zoals jij en ik. Onze spelers hebben veel kwaliteiten en talenten. Als je als ploeg of club ermee rekening houdt dat spelers een kwetsbaarheid hebben, kan je op een andere manier met hen omgaan.

Dit is eigenlijk de kracht van het verhaal. Of je nu al dan niet psychische kwetsbaar bent, uiteindelijk kan je de sport die je graag doet, blijven doen zolang je maar op voldoende begeleiding en|of steun kunt rekenen.

 

Wat is het verschil met een G-ploeg?

G-sport omkadert een groot publiek: personen met een fysieke, visuele of mentale beperking. Psychische beperking valt ook onder G-sport. Onze spelers hebben geen beperking, maar zijn wel kwetsbaar. Ze kunnen perfect meedraaien in het reguliere circuit, mits voldoende ondersteuning. Zelfs in de Jupiler Pro League speelden spelers met een beperking, dank zij de hulp van ploegmaten, zelfs scheidsrechters.

 

Wat is de rol van Waasland-Beveren?

Omdat er nu vaak te weinig ondersteuning wordt geboden, stoppen spelers met een psychische kwetsbaarheid te snel met hun geliefde sport. Nochtans zijn deze contacten noodzakelijk om hen er terug bovenop te helpen. Het wordt een ontdekkingstocht voor Waasland-Beveren en voor SSSP om met psychiatrische patiënten aan de slag te gaan. SSSP heeft een jong en ambitieus team en met een partner die ook achter het project staat, kunnen we samen veel bereiken.

 

Welke meerwaarde kunnen Waasland-Beveren aanbieden?

Voetbal is een krachtig medium waarmee je veel mensen kunt samenbrengen. Het is niet altijd nodig om kansengroepen in een apart systeem te steken, een aparte ploeg en of aparte liga. Vaak blijven dergelijke ploegen in deze competities hangen.

Het is belangrijk dat deze mensen zich opnieuw herintegreren in de samenleving. En, dat is net de meerwaarde van Waasland-Beveren in dit verhaal.

 

Meer info?

Neem dan contact op met coördinator Jorèll Beyens (sameshirtsamepassion@gmail.com).